1515
Annons

Litauen slutar med rysk olja

I april slutade Litauen med rysk naturgas. Nu stoppas även importen av olja och el från Ryssland. Energiminister Dainus Kreivys säger till danska Finans att det är ett steg mot energioberoende.

En gasanläggning i närheten av Vilnius.
En gasanläggning i närheten av Vilnius.Foto:AP/TT

”Men det är också ett uttryck för solidaritet med Ukraina. Vi måste sluta att finansiera den ryska krigsmaskinen”, säger han.

Tidigare fick Litauen gas från Ryssland via en rysk oljeledning som går via Baltikum till Kaliningrad. Framöver ska gasen skeppas in.


Ica-butik köper anläggning från NGM-bolaget Agtira – ska odla bär

Agtira har tecknat avtal med Ica Maxi Haninge om att etablera en Agtira Greens-anläggning i anslutning till butiken. Avtalet, som sträcker sig över tio år, är värt 40 miljoner kronor. 

En mängd bär (gurkor är enligt botanisk terminologi ett bär, bland annat eftersom frukten inte öppnar sig).
En mängd bär (gurkor är enligt botanisk terminologi ett bär, bland annat eftersom frukten inte öppnar sig).Foto:Markus Schreiber

Det framgår av ett pressmeddelande. 

På anläggningen kommer Agtira producera gurkor i volymer som gör butiken helt självförsörjande.

Ica kommer från gurkstaden Västerås: år 1917 grundade Hakon Swednson grossiströrelsen AB Hakon Swenson, ”Hakonbolaget”, i Västerås. Staden kallas ibland för gurkstaden, efter ”Västeråsgurkan” som började odlas under 1700-talet av den tyska trädgårdsmästaren Bernhard Johan Bohnsack och exporterades till Europa.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?