Litauen: Förlängda ryska sanktioner oundvikliga

Förlängningen av EU:s ekonomiska sanktioner mot Ryssland är oundvikliga.

Det sade Litauens president Dalia Grybauskatie till journalister när hon anlände till EU-toppmötet på torsdagen.

"Alla medlemsländer anser vid det här laget att en förlängning är oundviklig", sade hon.

Det formella beslutet kommer att fattas genom en skriftlig procedur de närmaste dagarna, sade hon.

Om Brexit sade hon att hon hoppas att förhandlingarna om en ny relation tar mindre än de tio åren, som den brittiske EU-ambassadören Sir Ivan Rogers uppges ha sagt till den brittiska regeringen.

"Jag förstår hur svårt det kommer att vara för (brittiska premiärministern) Theresa May eftersom hon kommer att förhandla mot 27 länder. Men jag väntar mig inte att vi kommer att agera som rivaler utan som partners", sade Dalia Grybauskaite.

Beträffande EU:s associationsavtal med Ukraina sade hon att hon hoppas att EU kan anta en text som förklarar för Nederländernas befolkning vad avtalet inte handlar om för att stilla deras oro.

När Theresa May anlände upprepade hon att Storbritannien kommer att lämna in anmälan om utträde ur EU senast i slutet av mars.

Hon sade att det är bara rätt att övriga 27 EU-ledare träffas på torsdagskvällen efter EU-toppmötet för att diskutera Brexit.

"Vi vill ha en friktionsfri och ordnad process. Det är i vårt och EU:s intresse", sade hon.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?