1515

Lista: Sex tänkbara efterträdare till Angela Merkel

Angela Merkel avgår som partiledare vid CDU-kongressen i december. Men vem ska efterträda "Mutti" på ordförandeposten? Här är sex tänkbara kandidater.

Annegret Kramp-Karrenbauer.
Annegret Kramp-Karrenbauer.Foto:Michael Sohn

Annegret Kramp-Karrenbauer

Alltsedan hon valdes till generalsekreterare i CDU i februari har 56-åriga Annegret Kramp-Karrenbauer – allmänt känd som AKK – setts som Merkels tronföljare. Hon har tidigare lett delstatsregeringen i Saarland och står liksom förbundskanslern för pragmatism och mittenpolitik. Anses stå Merkel nära.

Samtidigt är AKK sprungen ur det "klassiska Rhen-katolska CDU", som hon själv uttryckt det i en intervju med Der Spiegel. Den bakgrunden gör att hon accepteras även i mer konservativa kretsar.

Kandiderar till ordförandeposten.

Peter Altmaier

Tysklands 60-årige näringsminister är en politisk veteran som även han står Merkel nära. Har varit partimedlem sedan 1976 och suttit i förbundsdagen sedan 1994. Mellan 2013 och 2018 var han chef för förbundskanslerämbetet, en nyckelfunktion i den tyska regeringen.

Altmaier är allmänt omtyckt och ses som en problemlösare. Själv har han dock sagt att han har en alltför oborstad stil för att fungera som regeringschef.

Friedrich Merz

Den 62-årige juristen var gruppledare för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen mellan 2000 och 2002. Sedan dess har han dock inte gjort mycket väsen av sig, och många lyfte på ögonbrynen då flera medier rapporterade att han tycks planera en politisk comeback.

Har bakgrund inom finansvärlden och ses som näringslivsvänlig.

Kandiderar till ordförandeposten, enligt partikällor till Reuters.

Jens Spahn

Den 38-årige hälso- och sjukvårdsministern Spahn har profilerat sig som en konservativ kritiker av Angela Merkels politik. Han står tydligt till höger om förbundskanslern och har bland annat kritiserat Merkels linje i migrationsfrågan och ifrågasatt syftet med att tillåta dubbelt medborgarskap.

Har en bakgrund som statssekreterare i finansdepartementet och hälso- och sjukvårdstalesperson för Kristdemokraterna. Kan med tyska mått mätt ses som väl ung för att bli partiledare.

Kandiderar till ordförandeposten.

Armin Laschet

Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, där CDU i fjol tog över makten från Socialdemokraterna, som traditionellt styrt Tysklands folkrikaste delstat.

Den 57-årige partiveteranen är en mittenkandidat, vars åsikter ligger nära Merkels. Möjligen väl nära för att han ska ses som en förnyare.

Julia Klöckner

Jordbruksminister och ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz.

45-åringen tillhör precis som Jens Spahn partiets konservativa falang, och vill se en högersväng från Merkels mittenorienterade politik.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?