Annons

Lista: Sex tänkbara efterträdare till Angela Merkel

Angela Merkel avgår som partiledare vid CDU-kongressen i december. Men vem ska efterträda "Mutti" på ordförandeposten? Här är sex tänkbara kandidater.

Annegret Kramp-Karrenbauer.
Annegret Kramp-Karrenbauer.Foto:Michael Sohn

Annegret Kramp-Karrenbauer

Alltsedan hon valdes till generalsekreterare i CDU i februari har 56-åriga Annegret Kramp-Karrenbauer – allmänt känd som AKK – setts som Merkels tronföljare. Hon har tidigare lett delstatsregeringen i Saarland och står liksom förbundskanslern för pragmatism och mittenpolitik. Anses stå Merkel nära.

Samtidigt är AKK sprungen ur det "klassiska Rhen-katolska CDU", som hon själv uttryckt det i en intervju med Der Spiegel. Den bakgrunden gör att hon accepteras även i mer konservativa kretsar.

Kandiderar till ordförandeposten.

Peter Altmaier

Tysklands 60-årige näringsminister är en politisk veteran som även han står Merkel nära. Har varit partimedlem sedan 1976 och suttit i förbundsdagen sedan 1994. Mellan 2013 och 2018 var han chef för förbundskanslerämbetet, en nyckelfunktion i den tyska regeringen.

Altmaier är allmänt omtyckt och ses som en problemlösare. Själv har han dock sagt att han har en alltför oborstad stil för att fungera som regeringschef.

Friedrich Merz

Den 62-årige juristen var gruppledare för den kristdemokratiska gruppen i förbundsdagen mellan 2000 och 2002. Sedan dess har han dock inte gjort mycket väsen av sig, och många lyfte på ögonbrynen då flera medier rapporterade att han tycks planera en politisk comeback.

Har bakgrund inom finansvärlden och ses som näringslivsvänlig.

Kandiderar till ordförandeposten, enligt partikällor till Reuters.

Jens Spahn

Den 38-årige hälso- och sjukvårdsministern Spahn har profilerat sig som en konservativ kritiker av Angela Merkels politik. Han står tydligt till höger om förbundskanslern och har bland annat kritiserat Merkels linje i migrationsfrågan och ifrågasatt syftet med att tillåta dubbelt medborgarskap.

Har en bakgrund som statssekreterare i finansdepartementet och hälso- och sjukvårdstalesperson för Kristdemokraterna. Kan med tyska mått mätt ses som väl ung för att bli partiledare.

Kandiderar till ordförandeposten.

Armin Laschet

Ministerpresident i Nordrhein-Westfalen, där CDU i fjol tog över makten från Socialdemokraterna, som traditionellt styrt Tysklands folkrikaste delstat.

Den 57-årige partiveteranen är en mittenkandidat, vars åsikter ligger nära Merkels. Möjligen väl nära för att han ska ses som en förnyare.

Julia Klöckner

Jordbruksminister och ordförande för CDU i Rheinland-Pfalz.

45-åringen tillhör precis som Jens Spahn partiets konservativa falang, och vill se en högersväng från Merkels mittenorienterade politik.

Innehåll från Publicis SapientAnnons

Så kan företag utveckla en lönsam affärsmodell trots lågkonjunktur

Den lågkonjunktur som följt pandemin har inneburit svåra tider för många aktörer inom detalj- och e-handeln, men branschen har tampats med motgångar även sedan tidigare. För att säkerställa sin lönsamhet krävs därför att företag utvecklar en långsiktigt hållbar affärsmodell – något som kan vara lättare sagt än gjort. 

Andelen som handlade på nätet steg kraftigt under pandemin, vilket resulterade i bråda dagar för e-handlarna. Efterhand som restriktionerna släppte vände dock utvecklingen; tillväxtkurvan började peka nedåt igen, till stor oro för många aktörer. 

För att skapa sig en utförligare översikt av hur detalj- och e-handlare har bemött de nya förutsättningarna genomförde digitala konsultbolaget Publicis Sapient en djuplodande studie under 2022, tillsammans med Salesforce och Ipsos. Studien – E-commerce Investments of Global Retailers – visade föga förvånande att många handlare anser att pandemin för alltid har förändrat detaljhandeln och förväntar sig fortsatt tillväxt även framöver. Ett mer överraskande resultat var att många e-handlare trots utvecklingen har haft problem med lönsamheten.

– Studien visar att aktörer med primärt fysisk närvaro hade det tufft under pandemin, men nu ser vi att även dedikerade e-handlare får det kämpigare. Butiker som kombinerar fysisk och digital närvaro har således en fördel, då de kan erbjuda bättre kundservice, berättar Björn Elmberg, Nordenansvarig för Retail och konsumentprodukter på Publicis Sapient.

Gap mellan vilja och leverans

9 av 10 beslutsfattare i studien säger sig veta vilka åtgärder som kommer att förbättra lönsamheten, men runt 50 procent brottas ändå med genomförandet.

– Förändring blir lätt både dyrt och krångligt och tar tid och energi från annat. Alla förändringar behöver också ha ett långsiktigt perspektiv och det kan därför vara svårt att veta var man ska börja. Det viktigaste är därmed att ta det första steget och sedermera ta nästa steg när man ser resultat från det första. Det finns ofta åtgärder som snabbt ger resultat utan att kräva stora insatser.

Björn belyser också insamling och användning av data som en avgörande faktor för att identifiera vad som är viktigt för kunderna och se vilka som är lönsamma – ett ofta komplext arbete som erfordrar omfattande kompetens. En erfaren partner kan därför vara nyckeln till ett framgångsrikt genomförande. Globala Publicis Sapient har lång erfarenhet av effektivisering för lönsamhet och samtidigt förbättra kundupplevelsen.

– Vår insikt i vad som driver lönsamhet och kundnöjdhet innebär att vi alltid kan rekommendera lämpligaste lösning som i slutänden hjälper våra klienter att nå högre tillväxt och säkerställa sin lönsamhet, avslutar Björn. 

Om Publicis Sapient

Publicis Sapient hjälper företag inom digital strategi och på̊ att förverkliga sömlösa kundupplevelser oavsett val av kanal. Vi har över 50 kontor världen över, inklusive Stockholm, Göteborg och Malmö, där vi arbetar tillsammans med till exempel Pandora, Clas Ohlson, Tetra Pak och Essity.

Läs mer på: www.publicissapient.com 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Publicis Sapient och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera