Kommunalt partistöd betalas ut till alla partier som fått mandat och tagit plats i kommunfullmäktige.
Det finns ingen skyldighet att ge ut partistöd, men enligt SKL gör alla kommuner det. Kommunfullmäktige beslutar om hur stort stödet ska vara och det kan ingå både grundstöd och stöd som betalas ut per mandat.
Under 2017 rådde det stora skillnader i hur mycket det lokala partistödet kostade kommunerna runt om i landet. Det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.
Mest kostade det i Haparanda med 171 kronor, varav 37,4 kronor enligt Haparanda består av så kallat insynsarvode, per invånare medan motsvarande siffra i Essunga landade på 2 kronor per invånare. Den näst lägsta kostnaden uppmättes i Vellinge med 13 kronor per invånare.
"Siffrorna stämmer tyvärr. Det var bara ett parti som kom in med ansökan i tid och fick bidrag", säger Eva-Lena Egsonius, ekonomichef i Essunga kommun, till Nyhetsbyrån Siren.
Snittet för riket låg på 46 kronor per invånare under 2017 vilket var i linje med de två föregående åren.
Definitionen av siffran enligt Kolada: Nettokostnad för stöd till politiska partier, dividerat med antal invånare totalt 31/12. Med nettokostnad avses bruttokostnad minus bruttointäkt. Avser både direkt stöd i form av bidrag och indirekt stöd till exempel subventionerade lokaler. Avser samtlig regi.