Annons

Lista: Rikaste miljardärerna under 40 år

De flesta av Sveriges miljardärer under 40 år har ärvt sin förmögenhet. Men ett par personer har lyckats bli rika snabbt på egen hand enligt Veckans affärer.

Daniel Ek, Katarina Martinson och Louise Lindh.
Daniel Ek, Katarina Martinson och Louise Lindh.Bild:Amanda Lindgren/ Jack Mikrut

En av Sveriges rikaste miljardärer under 40 år är Tom Persson, bror till H&M-vd:n Karl Johan Persson. Han är god för 17 miljarder kronor enligt Veckans affärer.

Hans kusiner Carl och Nils Tham, sönder till Lottie Tham, är också arvtagare till klädimperiet och sitter på förmögenheter om 2,2 miljarder kronor var.

Tom Persson får dela förstaplatsen med Markus Persson, som till skillnad från H&M-arvingarna byggt sin förmögenhet själv genom spelbolaget Mojang som skapade spelsuccén Minecraft.

I samband med försäljningen av Mojang till Microsoft 2014 blev Markus Persson mångmiljardär och i dag är han god för 17 miljarder enligt Veckan affärer.

Den gamle vapendragaren Jakob Porsér, god för 4 miljarder kronor vid 39 års ålder, lämnade Mojang tillsammans med Markus Persson.

Den 34-årige Spotify-grundaren Daniel Ek sitter än så länge kvar vid rodret på musiktjänsten och ryktas förbereda en börsnotering i New York. Det kan spå på hans förmögenhet om 16 miljarder kronor ytterligare.

Annars är det mestadels arvtagare till andra maktbolag i det svenska näringslivet som platsar bland de rikaste under 40 år. Katarina Martinson och Louise Lindh, båda döttrar till finansmannen Fredrik Lundberg, sitter på förmögenheter på 11 miljarder kronor vardera.

Sophie och Hugo Stenbeck, 36 respektive 37 år gamla och barn till finansmannen Jan Stenbeck, sitter på förmögenheter värda 2,7 miljarder kronor vardera enligt Veckans affärer.

Det finns ytterligare en skara miljardärer under 40 år som knappast behöver skämmas för att de inte platsar bland topp tio i ålderskategorin. Fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic är till exempel god för 1,1 miljarder kronor och har bara hunnit fylla 36 år.

Klarna-grundarna Victor Jacobsson och Sebastian Siemiatkowski, båda 35 år gamla, hamnar precis utanför toppen med sina förmögenheter på 1,9 miljarder vardera. Medgrundaren Niklas Adalberth hamnar något under med en förmögenhet på 1,5 miljarder kronor.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal?

Innehåll från TessinAnnons

Tessin genomför företrädesemission: ”Intresset för fastighetsfinansiering ökar”

Heidi Wik, vd Tessin.
Heidi Wik, vd Tessin.

Sedan starten 2014 har Tessin genomfört över 400 projekt och förmedlat 4,5 miljarder kronor vilket har möjliggjort mer än 8 000 bostäder, fritidsboende och kommersiella fastigheter. Nu genomför de en företrädesemission för att möta marknadens behov.

– Vi ser en fortsatt stor efterfrågan på fastighetsfinansiering, säger Heidi Wik, vd.

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022  

Tessin är Nordens ledande digitala investeringsplattform för utlåning av kapital till fastighetsutvecklingsprojekt. De vill göra fastighetsmarknaden tillgänglig för investerare och samtidigt erbjuda fastighetsutvecklare ett komplement till traditionell finansiering. 

– Under det senaste halvåret har vi förmedlat större volymer kapital än någonsin tidigare. Samtidigt ser vi att intresset för fastighetsfinansiering ökar i takt med att bankerna är mer återhållsamma gällande finansiering av byggsektorn, säger Heidi Wik, vd. 

Sedan 2017 har den genomsnittliga avkastningen på säkerställda lån som förmedlats via Tessins plattform legat på mellan nio och tio procent. Parallellt har bolaget breddat sitt investerarnätverk. Idag har de, förutom 60 000 medlemmar, även svenska och internationella investerare. 

– För att öka vår kapacitet ytterligare har vi målmedvetet fokuserat på att komplettera vårt investerarnätverk med institutionella kapitalkällor. I maj skrev vi till exempel avtal med en större brittisk kapitalförvaltare. De ska investera minst en miljard kronor i lån som förmedlas via vår plattform, över en tidsperiod om tolv månader. Det känns otroligt roligt, säger Heidi Wik och berättar att de har levererat en stabil och kontinuerlig tillväxt tack vare deras privata och institutionella investerare i investerarnätverket.

Under hösten beslutade Tessin att genomföra en företrädesemission om 26,3 miljoner kronor för att möjliggöra fortsatt tillväxt, produktutveckling – och investeringar i den operativa verksamheten. 

– Under den senaste tiden har vi bland annat märkt av en ökad efterfrågan av finansiering till kvalitativa projekt. Med kvalitativa projekt menar vi projekt med goda marginaler. Det tredje kvartalet 2022 ingick vi flera avtal till ett värde av cirka 600 miljoner kronor, säger Heidi Wik fortsätter:

– De kommande kvartalen ser också bra ut. Just ni har vi orderböcker på cirka 850 miljoner kronor. Vi ser mycket positivt på framtiden. En del av vår fortsatta plan framåt är att fortsätta att expandera med fler kapitalkällor för att möjliggöra ett bredare lånerbjudande på befintliga – och nya geografiska marknader. 

Läs mer om Tessins företrädesemission 2022 

 

Mer från Tessin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tessin och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera