1515
Annons

Lista: Här sparar du tusenlappar – på att köpa studentlya

Hyra eller köpa studentlya? Svaret beror på var du befinner dig. På flera studieorter kan du spara över tusen kronor – i månaden – på att köpa bostaden. Vi har hela listan.

Universitetshuset i Lund.
Universitetshuset i Lund.Foto:TT

Länsförsäkringar har kartlagt i vilka städer det lönar sig att hyra studentboende i – och i vilka städer där det istället är mer lönsamt att köpa sig en bostad.

Bäst att köpa sitt boende är det i Skövde, Norrköping och Kristianstad. Där kan man spara över tusen kronor i månaden jämfört med de som hyr. Överlag är det bättre att köpa än att hyra i de flesta städer enligt Länsförsäkringars genomgång.

Listan över städer där det istället lönar sig att hyra sin bostad är betydligt kortare. Där finner vi bland annat flera av de stora studieorterna: Uppsala, Lund, Linköping och Umeå. Även Stockholm, Göteborg och Malmö står med på den listan.

”Det finns ett samband mellan stora studentstäder och storstäder, där är bostadspriserna oftast högre. Inköpet blir dyrare men omsättningen större. Däremot ser vi att hyran för studentbostäder inte skiljer sig så mycket åt mellan städerna”, konstaterar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Att hjälpa sitt barn köpa bostad kan vara ett alternativ, men det kan komma att påverka din egen bostadskarriär framöver.

”Som förälder måste du fundera över din egen framtid, för det är ditt låneutrymme och därmed dina möjligheter att ta dig vidare i din egen bostadskarriär som begränsas. Om du är medlåntagare blir du betalningsskyldig om ditt barn inte kan betala tillbaka”, säger Emma Persson.

Vad bör man mer tänka på?

”Jag tror många glömmer att skriva papper just för att det är en familjerelation, men det är alltid bra att skriva formalia”, tipsar privatekonomen.

Utöver kostnader bör även studietiden vägas in i beslutet hyra eller köpa.

”Om man ska studera under en kortare tid eller planerar att studera utomlands en period kan det vara bra hyra, det är mer flexibelt”, säger Emma Persson.

 

C-profilen öppnar för att ta över efter Lööf: ”Skulle fundera ordentligt”

C-profilen Helena Lindahl har pekats ut som en av kandidaterna till partiledarposten efter Annie Lööf och stödet för henne är stort i norra Sverige.

Helena Lindahl säger nu att hon är glad över stödet och att hon skulle ”fundera ordentligt” om hon får frågan.

Helena Lindahl vid en pressträff i Rosenbad i juni 2020.
Helena Lindahl vid en pressträff i Rosenbad i juni 2020.Foto:Jonas Ekströmer/TT

Jakten på en ny partiledare efter Annie Lööf är i full gång och runt om i landet arbetar nu partifolket med att hitta lämpliga kandidater.

Valet ska ske i en öppen process, där flera kandidater ställs mot varandra.

Men så här långt är det bara en, EU-parlamentarikern Emma Wiesner, som gått ut och sagt att hon vill ha jobbet.

Den av favoriterna som tydligast sagt nej är Emil Källström, tidigare ekonomiskpolitisk talesperson och i dag verksam inom näringslivet.

En person som många i framför allt norra Sverige har fört fram är Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten. I förra veckan gick 18 centerpartister ut i en debattartikel i Svenska Dagbladet och förordade henne som ny partiledare.

Helena Lindahl har tidigare kritiserat partiets vänstersväng och argumenterat för att Centerpartiet är ett borgerligt parti som i första hand bör samarbeta högerut.

På fredagen uttalar hon sig för första gången om partiledarfrågan, i en intervju med Västerbottens-Kuriren. I intervjun säger hon att det stora stödet för henne kom lite som en chock.

”När det sedan hade lagt sig kände jag mig glad att någon hade sett det jobb jag har gjort. Men det behöver inte betyda att man ska bli partiledare för det”, säger Helena Lindahl till tidningen.

På den direkta frågan från Västerbottens-Kuriren om hon skulle tacka ja om hon fick frågan, svarar Helena Lindahl så här:

”Jag har inte fått frågan, men om jag skulle få den skulle jag fundera ordentligt. Sedan skulle jag också svara valberedningen först, inte media.”

Flera av de andra utpekade kandidaterna har hållit en låg profil de senaste veckorna.

Näringslivsprofilen Elisabeth Thand Ringqvist har sagt att hon inte har några planer på att bli partiledare, utan att hon nu ska fokusera på sitt nya uppdrag som riksdagsledamot.

Ett liknande mjukt nej har kommit från Anna-Karin Hatt, styrelseproffs och vd för LRF. Hon har haft flera tunga uppdrag i partiet men förlorade partiledarstriden mot Annie Lööf 2011. 2015 lämnade hon sina politiska uppdrag.

Den ekonomiskpolitiska talespersonen Martin Ådahl, som i dag har den näst tyngsta positionen i partiet efter Annie Lööf, har legat lågt de senaste veckorna och inte gett något besked om han är intresserad av partiledarposten.

Det har inte heller Daniel Bäckström, nyvald gruppledare i riksdagen och landsbygdspolitisk talesperson.

Den nya partiledaren ska väljas på en extrastämma den 2 februari nästa år.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera