Annons

Lista: Här sparar du tusenlappar – på att köpa studentlya

Hyra eller köpa studentlya? Svaret beror på var du befinner dig. På flera studieorter kan du spara över tusen kronor – i månaden – på att köpa bostaden. Vi har hela listan.

Universitetshuset i Lund.
Universitetshuset i Lund.Foto:TT

Länsförsäkringar har kartlagt i vilka städer det lönar sig att hyra studentboende i – och i vilka städer där det istället är mer lönsamt att köpa sig en bostad.

Bäst att köpa sitt boende är det i Skövde, Norrköping och Kristianstad. Där kan man spara över tusen kronor i månaden jämfört med de som hyr. Överlag är det bättre att köpa än att hyra i de flesta städer enligt Länsförsäkringars genomgång.

Listan över städer där det istället lönar sig att hyra sin bostad är betydligt kortare. Där finner vi bland annat flera av de stora studieorterna: Uppsala, Lund, Linköping och Umeå. Även Stockholm, Göteborg och Malmö står med på den listan.

”Det finns ett samband mellan stora studentstäder och storstäder, där är bostadspriserna oftast högre. Inköpet blir dyrare men omsättningen större. Däremot ser vi att hyran för studentbostäder inte skiljer sig så mycket åt mellan städerna”, konstaterar Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Att hjälpa sitt barn köpa bostad kan vara ett alternativ, men det kan komma att påverka din egen bostadskarriär framöver.

”Som förälder måste du fundera över din egen framtid, för det är ditt låneutrymme och därmed dina möjligheter att ta dig vidare i din egen bostadskarriär som begränsas. Om du är medlåntagare blir du betalningsskyldig om ditt barn inte kan betala tillbaka”, säger Emma Persson.

Vad bör man mer tänka på?

”Jag tror många glömmer att skriva papper just för att det är en familjerelation, men det är alltid bra att skriva formalia”, tipsar privatekonomen.

Utöver kostnader bör även studietiden vägas in i beslutet hyra eller köpa.

”Om man ska studera under en kortare tid eller planerar att studera utomlands en period kan det vara bra hyra, det är mer flexibelt”, säger Emma Persson.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?