1515

Lista: Här är största tappen i Stockholms näringsliv

Näringslivets toppar och dalar i omsättning skiljer sig kraftigt i Stockholmsområdet, visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammare.

Sigtuna är den kommun i Stockholms län där pandemin har slagit hårdast mot ekonomin.
Sigtuna är den kommun i Stockholms län där pandemin har slagit hårdast mot ekonomin.

Pandemiåret 2020 slog hårt mot stora delar av det svenska näringslivet.

Tillväxtmotorn Stockholm hade stor spridning i var i länet pandemin slog till som hårdast och vissa områden gick till och med bättre än året innan, 2019 – när pandemin ännu inte var på tapeten.

Enligt en sammanställning gjord av Stockholms handelskammare klarade sig Österåker och Vaxholm bäst, för att inte säga bra, med en ökning av näringslivets omsättning med 15 respektive 10 procent.

Sammanställningen är baserad på Statistiska centralbyråns momsregister.

De största smällarna tog Sigtunas näringsliv med en nedgång i omsättning på 23 procent, följt av Sundbyberg med 11 procent och Upplands Väsby med 6 procent.

”Det är helt skilda världar och utvecklingen beror i väldigt hög grad på hur exponerad kommunen är mot ekosystemet runt resande och kontaktnära näringar. Pandemin har varit skoningslös mot reseverksamhet, taxitransporter, hotell, restaurang och nöjesevenemang”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms handelskammare i ett uttalande.

Totalt tappade Stockholms läns samlade näringsliv 58,2 miljarder kronor i omsättning under 2020, ett tapp på 2 procent.

Sigtuna stod för 14,5 miljarder kronor och en stor förklaring till de största tappen är att pandemin slog hårdast mot specifika branscher, inte minst besöksnäringen.

Resebranschen gick ned 63 procent och hotell 56 procent.

”Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet”, säger Stefan Westerberg.

Positiv utveckling hade bygg- och fastighetsbranschen, information och kommunikation samt finansbranschen.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?