Annons

Lista: Här är jobben där du tjänar bäst

Vill du bli rik på jobbet? Då ska du satsa på att bli chef inom finansbranschen. Men det finns så klart möjligheter att förhandla upp sin lön oavsett yrke. Här är de hetaste tipsen inför lönesamtalet, och listan på jobben du ska satsa på om du vill ha hög lön.

Bild:TT

Höga chefer inom bank, finans och försäkring tjänar allra bäst i Sverige med en genomsnittlig månadslön på hisnande 123.100 kronor, visar en ny kartläggning från SCB. Att satsa på börsen kan också vara bra ur en yrkesmässig synpunkt, eftersom aktiemäklare är den näst bäst betalda yrkesgruppen med en lön på 77.700 kronor i månaden.

Men det finns givetvis andra vägar till ett fetare lönekuvert. Eva Lindquist är förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer, som är Sacos största fackförbund med närmare 150.000 medlemmar. Hon tycker att det är viktigt att som anställd förbereda sig noga inför en eventuell löneförhandling med nedskrivna argument.

”De individuella prestationerna, dina bidrag till verksamheten och förändringar i ansvar ska vara i fokus. Det är viktigt att man hittar konkreta exempel från vardagen som man kan lyfta fram i lönesamtalet. Man kanske har ingått i en projektgrupp och lyckats väldigt bra där”, säger hon.

Det är också viktigt att inför samtalet undersöka marknadslöneläget, alltså hur lönenivåerna ser ut inom samma yrkesgrupp utanför din arbetsplats. Men man ska inte jämföra sin lön med sina närmaste kolleger på kontoret. Det kan istället grusa möjligheterna till en påökning, anser Eva Lindquist.

”Att en kollega har högre lön eller att man fått ökade kostnader i sitt privatliv är inga argument att använda. Man ska fokusera på de invidiviuella prestationerna, allt annat ska bort.”

Det behövs heller inte hymlas om vilken ny lön man förväntar sig, anser Sveriges Ingenjörer. Att ha en konkret siffra förberedd kan snarare vara en fördel:

”Man ska absolut ge en löneförväntan, som motiveras utifrån de argument man lägger fram till sin chef.”

Många av de högavlönade yrkesgrupperna, som tjänar mer än 57.000 kronor i månaden, är chefsjobb. Det går att jämföra med genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden som är 32.000 kronor, enligt SCB. 

För att nå en högt uppsatt position i ett företag krävs lyhördhet och en tydlig plan för sin karriär, rådger Eva Lindquist på Sveriges Ingenjörer.

”Om man vill bli chef är det inte fel att föra fram det under utvecklingssamtalen med sin arbetsgivare, så länge man kommer med goda argument varför man passar i en sådan roll och kan visa att man lever upp till företagets värderingar.”

https://infogr.am/ee19ae45-451d-447f-b8bd-b90216a0e0ad

Källa: Statistiska Centralbyrån, SCB.

Fotnot: Alla löner är månadslöner från 2015 före skatt och uppräknade till heltid.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera