ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Lista: Butikerna som tvingas stänga efter EQT-bolagets brakförlust

  • Foto: TT

25 BR-butiker och tre Toys R Us tvingas stänga efter miljardförluster för ägarbolaget Top-Toy, kontrollerat av Wallenbergsfärens riskkapitalbolag EQT. 450 heltidsanställda berörs. Di har listan på butiker som stänger.

Top-Toy, Nordens största leksaksbutiksbolag, bekräftar stängningen av totalt 28 butiker av knappt 300 butiker, rapporterar tidningen Market.

Omkring 450 heltidsanställda varav 350 butiksanställda berörs enligt tidningen.

Krisen var ett faktum den sista november, då bolaget ansökte om rekonstruktion i konkursdomstol efter en förlust på mer än 2 miljarder danska kronor för räkenskapsåret till och med juni 2018. 

Så sent som i mars i år gick amerikanska Toys R Us omkull och stängde sina 700 amerikanska butiker efter ett halvår av räddningsförsök.

I samband med den amerikanska kraschen meddelade Top Toy att verksamheten i Norden var oförändrad. Bolaget äger sedan 1996 Toys R Us 71 butiker i Sverige, Danmark, Island, Finland och Norge och även leksakskedjan BR.

Svenska EQT, huvudägare i Top-Toy sedan 2015, har beslutat att inte skjuta till mer pengar och driver nu en drastisk gallring i verksamheten.

"Det har hänt väldigt mycket på marknaden, mycket snabbare än vad vi förutsett. Barns lekmönster förändras, retail drabbas hårt och leksaksbranschen är inget undantag. Så det är många faktorer som spelar in", sa EQT:s talesperson Jessica Ölvestad till Di den 30 november.

Den aviserade butiksbantningen slår brett över hela landet. Se nedan vilka butiker som berörs.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies