Annons

Lista: 4 faror med hemarbete

Jobba hemma-trenden har ökat successivt under de senaste åren, starkt pådriven av ny teknik. Under virusutbrottet har arbetslivet förändrats i rekordfart för många.

Foto:TT

Redan innan coronakrisen hade Sverige tagit stafettpinnen och var med cirka 35 procent av befolkningen som ofta eller ibland jobbar hemma ledande i Europa, enligt en analys från den brittiska banken HSBC. Samtidigt har hemarbete i många fall setts med oblida ögon av arbetsgivare som upplevt att alltifrån kontroll till kommunikation försvårats. 

I coronapandemins kölvatten står nu hemarbete för en av de största livstilsförändringarna, särskilt i de utvecklade länderna. 

Ur ett arbetsgivarperspektiv finns dock en hel del att tänka på nu när köksbordet blivit den nya arbetsplatsen. Här är fyra fallgropar att hålla reda på:

1. Arbetsmiljön
Att exempelvis tillhandahålla dator, skrivbord, stol och belysning, är ett sådant område. 

”Även om arbetsgivaren har huvudansvaret för arbetsmiljön och både arbetsmiljölagen och Arbetsmiljöverkets föreskrifter gäller ska arbetstagarna ta ansvar för att rapportera risker, sjukdom och olycksfall”, säger Andreas Alskog, presskontakt på Prevent, en ideell organisation som ägs av Svenskt Näringsliv, LO och PTK. 

2. Ledarskapet
Hemarbete kräver en tätare dialog mellan chefer och de anställda menar Maria Morberg, arbetsmiljöexpert på arbetsgivarorganisationen Almega.

”Säg att man annars har utvecklingssamtal med sin chef fyra gånger per år. Nu kanske man får ha dem betydligt tätare, kanske varje vecka eller varje dag. Det gäller att höja farten på hela systemet”, säger hon. 

3. Lagar och regler
Om olyckan är framme så gäller arbetsskadeförsäkringen om arbetstagaren är ”stadd i arbetsgivarens ärende”, alltså utför något i arbetsgivarens intresse, när skadan sker. Oavsett var den sker. 

Men vid hemarbete ligger bevisbördan på arbetstagaren. Olyckor i hemmet som tillhör det dagliga livets faror, till exempel att man skadar sig när man kokar kaffe, omfattas inte av försäkringen även om det sker under arbetstid.

4. Säkerheten
I arbetsgivarens ansvar ingår även att se till att maskiner, redskap, skyddsutrustning och andra tekniska anordningar underhålls samt att se till att it-säkerheten är intakt. 

”Angreppen att komma åt data, som phishing i mailen, samtal från någon som låtsas vara någon annan eller webbgrafik som maskerar skadlig kod, har ökat under coronakrisen, Att ha bra skydd på datorerna även när personalen inte är på kontoret är av högsta vikt, men också att informera om vilka risker som kan uppstå och hur personalen kontakter företaget när det händer”, säger Jesper Blomé, säkerhetschef på it-säkerhetsföretaget Iver. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?