1515
Annons

Lindhagen får nyckelroll – vill lägga hårdare linje mot penningtvätt

Åsa Lindhagen (MP) tar över som ny finansmarknadsminister och kliver nu fram som en nyckelperson inför arbetet med regeringens nästa budget.

Samtidigt bekräftas Di:s avslöjande att Per Bolund (MP) blir ny miljö- och klimatminister.

Åsa Lindhagen (MP) blir ny finansmarknadsminister i Stefan Löfvens regering,
Åsa Lindhagen (MP) blir ny finansmarknadsminister i Stefan Löfvens regering,Foto:Naina Helén Jåma/TT

Di kunde redan för tre veckor sedan berätta att Per Bolund var på väg bort från finansdepartementet, efter sex år på posten som finansmarknadsminister.

På fredagen meddelade statsminister Stefan Löfven att det blir Per Bolund som tar över som högsta chef på miljödepartementet efter Isabella Lövin, som nu lämnat regeringen.

Han tar samtidigt över uppdraget som vice statsminister, som är knutet till den nya portföljen.

”Per Bolund är utbildad biolog och en mycket erfaren politiker”, säger Stefan Löfven och fortsätter:

”Han axlar nu ansvaret för att driva regeringens mycket ambitiösa miljö- och klimatpolitik.”

Per Bolund beskriver sig själv som ”biologen på finansdepartementet”, och ser det som ett naturligt steg att nu gå vidare och ta över ansvaret för de gröna frågorna.

”För mig så finns det ingen viktigare uppgift i regeringen än miljö- och klimatministerposten. Det är bråttom nu och vi måste snabbt minska utsläppen”, säger han.

Den stora överraskningen i Stefan Löfvens ommöblering i regeringen är Åsa Lindhagen, som nu tar över som finansmarknadsminister.

Hon var tidigare socialborgarråd i Stockholm och är för de flesta förknippad med sitt stora engagemang i de sociala frågorna.

”Jag känner en stor glädje över att få ta mig an uppdraget och jag ser fram emot att driva vidare det arbete som Per Bolund lagt grunden för”, säger hon.

Åsa Lindhagen är civilingenjör i industriell ekonomi och har en bakgrund inom näringslivet.

”Efter min examen arbetade jag i näringslivet som managementkonsult och då var jag inriktad på bland annat banker, pension och försäkringar”, säger hon.

Åsa Lindhagen beskriver stabiliteten på finansmarknaden som god, men pekar samtidigt ut hushållens höga skuldsättning som en risk. Hon är också angelägen om att stärka arbetet mot penningtvätt.

”Sedan tror jag att vi kommer att ha allt mer diskussioner kring klimatrisker när det gäller finansiell stabilitet, och vikten av att gardera sig mot den typen av risker”, säger hon.

Som biträdande finansminister kommer Åsa Lindhagen att leda Miljöpartiet i kommande budgetförhandlingar med Socialdemokraterna, Centern och Liberalerna.

En fråga som det brukar bli strid om är skatterna, där både C och L vill se nya skattesänkningar.

”Skatterna är väldigt viktiga frågor och där har vi också den gröna skatteväxlingen som är väldigt viktig”, säger Åsa Lindhagen.

Vad blir nästa steg där?
”Det är en fråga vi får återkomma till. Det är ett väldigt omfattande arbete och vi får fortsätta diskussionerna där”, säger hon.

Ersättare till Åsa Lindhagen som jämställdhetsminister blir det nya MP-språkröret Märta Stenevi. Hon tar även över ansvaret för bostadsfrågorna, som tidigare legat hos Per Bolund.

Samtidigt tar Per Olsson Fridh (MP) över som biståndsminister efter Peter Eriksson, som meddelade sin avgång tidigare i vintras.

Även om Per Olsson Fridh är en doldis för de flesta har han varit med i partiet länge och kommer närmast från en tjänst som statssekreterare.

Tidigare har det spekulerats att Stefan Löfven skulle passa på att göra en göra en större regeringsombildning, i samband med språkrörsbytet i MP.

Men så blev det inte, utan alla S-ministrar sitter kvar och behåller sina uppdrag.

”Nu måste vi hålla farten och se till så att vi hanterar pandemin”, säger Stefan Löfven.

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera