1515
Annons

Linde: Måste vara beredda på krig i helgen

Omvärlden måste vara beredd på att krig mellan Ryssland och Ukraina kan bryta ut i helgen.

Det säger utrikesminister Ann Linde (S) som berättar att det finns oro för en attack under falsk flagg mot bussar med ukrainska flyktingar.

Foto:Jessica Gow

USA:s president Joe Biden har på sistone varit ovanligt detaljerad i sina uttalanden om risken för krig mellan Ryssland och Ukraina – senast i går sade presidenten att han tror att Vladimir Putin har bestämt sig för att attackera Ukraina och huvudstaden Kiev inom de kommande dagarna. Men Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) är inte lika tvärsäker i sina uttalanden om risken för krig.

”Vi kan inte veta det. Mycket av diskussionerna har handlat om hur säkra vi kan vara på att Putin verkligen har fattat beslutet”, säger Linde över telefon från München där hon deltar i den årliga säkerhetskonferensen tillsammans med representanter för länder i hela världen.

”Den allmänna bedömningen är att det är väldigt spänt och att det i princip kan hända någonting när som helst, och att den transatlantiska enigheten om att svara bestämt är något av det absolut viktigaste”, säger Linde.

Hon har precis medverkat i en paneldiskussion med Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba när TT når henne på lördagseftermiddagen.

”Det man är mest orolig för är de evakueringar från de icke regeringskontrollerade områdena som har satts igång, där man bussar kvinnor, barn och åldringar in till Ryssland. Det skulle kunna vara en anledning till att genomföra vad man kallar en falsk flagg-operation, det vill säga att någonting händer någon av bussarna och att man då tar det som en förevändning för att göra något militärt”, säger Linde. 

Går det fortfarande att undvika krig?

”Nästa vecka ska det hållas ytterligare samtal mellan USA och Ryssland, men de informationer som man har fått om att det kanske kan hända något i helgen är det man måste vara förberedd på. Nu är det faktiskt upp till Ryssland om man väljer den diplomatiska vägen eller inte. Det kommer också ha stora kostnader för Ryssland naturligtvis, både genom massiva sanktioner men också om man ska hålla stora områden militärt”, säger Linde.

Tror du att krigsrisken ökar när vinter-OS avslutas på söndag?

”Det går inte att spekulera i det.”


Tesla levererade 254.695 bilar andra kvartalet

Elbilstillverkaren Tesla rapporterar en försäljning av 254.695 bilar och en produktion på 258.580 bilar för det andra kvartalet 2022. 

Det är strax under analytikernas förväntningar, skriver nyhetssajten CNBC.

Foto:Patrick Pleul

Resultatet för andra kvartalet ska ses ”trots svårigheter för leveranser och fabriksnedstängningar utom vår kontroll”, skriver Tesla i sitt pressmeddelande. 

Covidrestriktioner som ledde till att verksamhet i Shanghai fick pausas, Rysslands invasion av Ukraina och komponentbrist är faktorer som påverkat Teslas försäljning under för andra kvartalet, skriver nyhetssajten CNBC. 

Analytikernas förväntningar var en försäljning på 256.520 bilar för andra kvartalet, vilket Tesla inte riktigt nådde upp till. 

Förra årets andra kvartal levererade Tesla för första gången mer än 200.000 bilar på en tremånadersperiod, då rapporterades 201.250 bilar. 

Tesla kommer att rapportera sitt slutliga resultat för andra kvartalet 2022 efter börsstängning den 20 juli, uppger de i sitt pressmeddelande. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?