Linde kräver att EU håller Iranavtal – trots Irans avsteg

BRYSSEL. EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde. 

”Det är viktigare att Iran är kvar än att USA är kvar”, säger ministern som samtidigt ser med oro på att Iran gjort allt större avsteg från sina åtaganden.

EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde.
EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde.Foto:Jack Mikrut/Francisco Seco

2015 slöt USA tillsammans med Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland ett kärnteknikavtal med Iran. EU skrev också under avtalet. I utbyte mot sanktionslättnader lovade Iran där att kraftigt minska sitt kärnenergiavtal. 

2018 drog sig USA ur avtalet och införde sanktioner på nytt.  Som en följd av det har Iran sedan maj 2019 gjort successiva avsteg från sina åtaganden i avtalet. Och kort efter att den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack meddelade Iran att begränsningarna för anrikat uran skulle överges.  Anrikningen ska avgöras av Irans tekniska behov, enligt en talesperson som citeras i iransk statlig tv. Men landet skulle fortsätta att samarbeta med inspektörerna från det internationella atomenergiorganet IAEA. 

I en intervju med Di säger utrikesminister Ann Linde att det är viktigt att EU står fast vid avtalet, även om Iran gjort allt större avsteg från det.  

”Det är viktigare att Iran är kvar än att USA är kvar”, säger Ann Linde. 

”Men efter att USA återinförde sina sanktioner är frågan hur man ska få Iran att tycka att det är något värde att vara med”, fortsätter utrikesministern. 

Vad innebär det att Iran övergett stora delar av avtalet?
”Det innebär att Iran får lättare att utveckla kärnvapen”, säger Ann Linde. 

Kommer de utveckla kärnvapen?
”Det är det de vill.” 

Vilken poäng ser du vid att hålla fast vid avtalet när USA lämnat det och Iran övergett stora delar av det?
”De tog över 10 år att få det här avtalet på plats.  USA säger att de ska förhandla fram ett nytt avtal eftersom de tyckte att avtalet var för dåligt. EU kan trycka på för att Iran stannar kvar och USA går in igen”, säger Ann Linde. 

Hur sannolikt är det?
”Det beror på. När det har varit en riktigt stor kris, kommer det en stor möjlighet. Det har hänt förut”, säger Ann Linde. 

Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, säger att EU måste ha en handelspolitik som rimmar med sin utrikespolitik. 

”Som det ser ut nu har EU inget påtryckningsmedel mot Iran, utan EU är helt i händerna på Donald Trump. EU måste bygga ett finansiellt system som står fritt från det amerikanska. Men EU är i dag inte villigt att riskera något mot USA”, säger han.  

Efter att USA återinförde sina sanktioner har en stor del av handeln med EU också upphört eftersom företag och banker inte vill få problem med den amerikanska rättsapparaten. Det handelssystem som EU byggt för att komma runt USA, Instex,  har ännu inte möjliggjort några affärer. Det sjösattes i januari 2019, och Sverige anslöt sig till det i december. 

”Det har inte varit framgångsrikt. Det har varit för krångligt för företag”, säger Ann Linde.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?