ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Linde kräver att EU håller Iranavtal – trots Irans avsteg

  • EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde. Foto: Jack Mikrut/Francisco Seco

BRYSSEL. EU bör stå fast vi kärnenergiavtalet med Iran enligt utrikesminister Ann Linde. 

”Det är viktigare att Iran är kvar än att USA är kvar”, säger ministern som samtidigt ser med oro på att Iran gjort allt större avsteg från sina åtaganden.

2015 slöt USA tillsammans med Tyskland, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland ett kärnteknikavtal med Iran. EU skrev också under avtalet. I utbyte mot sanktionslättnader lovade Iran där att kraftigt minska sitt kärnenergiavtal. 

2018 drog sig USA ur avtalet och införde sanktioner på nytt.  Som en följd av det har Iran sedan maj 2019 gjort successiva avsteg från sina åtaganden i avtalet. Och kort efter att den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk drönarattack meddelade Iran att begränsningarna för anrikat uran skulle överges.  Anrikningen ska avgöras av Irans tekniska behov, enligt en talesperson som citeras i iransk statlig tv. Men landet skulle fortsätta att samarbeta med inspektörerna från det internationella atomenergiorganet IAEA. 

I en intervju med Di säger utrikesminister Ann Linde att det är viktigt att EU står fast vid avtalet, även om Iran gjort allt större avsteg från det.  

”Det är viktigare att Iran är kvar än att USA är kvar”, säger Ann Linde. 

”Men efter att USA återinförde sina sanktioner är frågan hur man ska få Iran att tycka att det är något värde att vara med”, fortsätter utrikesministern. 

Vad innebär det att Iran övergett stora delar av avtalet?
”Det innebär att Iran får lättare att utveckla kärnvapen”, säger Ann Linde. 

Kommer de utveckla kärnvapen?
”Det är det de vill.” 

Vilken poäng ser du vid att hålla fast vid avtalet när USA lämnat det och Iran övergett stora delar av det?
”De tog över 10 år att få det här avtalet på plats.  USA säger att de ska förhandla fram ett nytt avtal eftersom de tyckte att avtalet var för dåligt. EU kan trycka på för att Iran stannar kvar och USA går in igen”, säger Ann Linde. 

Hur sannolikt är det?
”Det beror på. När det har varit en riktigt stor kris, kommer det en stor möjlighet. Det har hänt förut”, säger Ann Linde. 

Rouzbeh Parsi, Mellanösternexpert på Utrikespolitiska institutet, säger att EU måste ha en handelspolitik som rimmar med sin utrikespolitik. 

”Som det ser ut nu har EU inget påtryckningsmedel mot Iran, utan EU är helt i händerna på Donald Trump. EU måste bygga ett finansiellt system som står fritt från det amerikanska. Men EU är i dag inte villigt att riskera något mot USA”, säger han.  

Efter att USA återinförde sina sanktioner har en stor del av handeln med EU också upphört eftersom företag och banker inte vill få problem med den amerikanska rättsapparaten. Det handelssystem som EU byggt för att komma runt USA, Instex,  har ännu inte möjliggjort några affärer. Det sjösattes i januari 2019, och Sverige anslöt sig till det i december. 

”Det har inte varit framgångsrikt. Det har varit för krångligt för företag”, säger Ann Linde.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer