1515
Annons

Linde kommenterar inte Erdogans uppgifter

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) vill inte kommentera uttalandet från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, som under en presskonferens efter Natotoppmötet i torsdags sade att Sverige har lovat utlämna 73 personer till Turkiet.

Foto:Henrik Montgomery/TT

”Nej, vi har ingenting ytterligare att kommentera där, utan hänvisar till Morgan Johansson”, säger Ann Lindes pressekreterare.

Efter Erdogans uttalande i torsdags hänvisade utrikesministern också till migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S).

”I Sverige gäller svensk lag som tillämpas av oberoende domstolar. Svenska medborgare utlämnas inte”, skrev Johansson då i ett uttalande till TT.

Johansson uppgav även att det är ”tydligt markerat” i överenskommelsen med Turkiet att Sverige följer den europeiska konventionen om utlämningar.

”Icke-svenska medborgare kan utlämnas på begäran av andra länder, men bara om det är förenligt med svensk lag och Europakonventionen”, stod det i ministerns uttalande.

Ove Bring, professor emeritus i internationell rätt vid Stockholms universitet tror inte att några utlämningar kommer att göras.

”Den lista på personer som president Erdogan har presenterat kan man inte ha godkänt från svensk sida i Madrid-förhandlingarna på något sätt. Det är en frågeställning som det svenska rättsväsendet måste hantera på föreskrivet sätt”, säger han till SVT Nyheter.

Ove Bring pekar på den svenska lagstiftning från 1957 som i sin tur är baserad på den europeiska konventionen om utlämning. 

Bring pekar på kravet om dubbel straffbarhet, som han menar kommer att ligga till grund för bedömningarna som Högsta domstolen ska avgöra.

”Det räcker inte med att man i Turkiet straffbelägger vissa handlingar som terroristhandlingar. Samma handlingar som Turkiet åberopar måste också kunna definieras som terroristhandlingar enligt svensk rätt. Och det är just kravet på dubbel straffbarhet som kommer att skydda de flesta, om inte alla, som står på listan.”

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Turkiet: Nytt möte med Sverige och Finland

Från vänster: Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde.
Från vänster: Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Sveriges utrikesminister Ann Linde.Foto:Henrik Montgomery/TT

Turkiet, Sverige och Finland väntas mötas för nya samtal den 26 augusti, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, rapporterar den oberoende turkiska tidningen Ahval.

Efter ländernas gemensamma Nato-ansökan har Turkiet ställt krav på både Sverige och Finland för att ratificera ländernas anslutningsprotokoll. Bland annat kräver Turkiet att länderna utlämnar ett antal påstådda terrorister.

I slutet av juni skrev Turkiet, Sverige och Finland under en överenskommelse som bland annat innebär att Sverige och Finland lovar att inte stötta de kurdiska rörelserna YPG/PYD eller Gülenrörelsen.

Svenska UD har tidigare bekräftat att nya samtal mellan länderna ska äga rum i augusti, som en följd av överenskommelsen.

Under torsdagen beslutade den svenska regeringen att utlämna en turkisk medborgare som enligt SVT figurerat på den lista över personer som Turkiet vill se utlämnade.

Den turkiske utrikesministern upprepade under torsdagen sina uttalanden om att Turkiet inte har sett några konkreta åtgärder från Sverige och Finland angående utlämningen av påstådda terrorister, enligt den regeringstrogna kanalen TRT Haber.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera