1515
Annons

Linde: Kan ha blivit missförstånd med Turkiet

Utrikesminister Ann Linde (S) ska ha ett bilateralt möte med sin turkiska kollega på Natomötet i Berlin.

”Jag ska reda ut om det blivit några missförstånd”, säger hon.

Turkiet kräver att Sverige slutar att ”tillåta PKK-filialer”.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Jesper Frisk

Ann Linde anlände till det informella Natomötet vid 17-tiden.

Hon beskriver relationen till Turkiet som bra och konstruktiv och hon poängterar att länderna har träffats flera gånger förut.

”Vi har tidigare inte fått höra något om problem med om vi skulle ansöka om medlemskap i Nato, men nu har det kommit nya signaler från presidenten så jag kommer reda ut vad det handlar om och om det blivit några missförstånd”, säger Ann Linde.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har uttryckt skepsis mot att Sverige och Finland går med i Nato. Turkiet kräver att Sverige slutar att ”tillåta PKK-filialer”.

”Det jag har sett hittills, att vi inte skulle klassa PKK som en terroristorganisation, det stämmer inte. Det behöver klargöras om de fått den uppfattningen, eller om jag skulle haft möten med PKK – vilket jag naturligtvis aldrig någonsin har haft”, säger Ann Linde på en pressträff med svenska journalister. 

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters att Turkiet ”inte stänger dörren för ett svenskt och ett finländskt medlemskap”.

Beskedet kommer från en rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

”Vi stänger inte dörren. Men vi väcker helt enkelt frågan för att värna Turkiets nationella säkerhet”, säger talespersonen Ibrahim Kalin.

Ibrahim Kalin riktar samtidigt krav mot EU i allmänhet och Sverige i synnerhet att agera mot den kurdiska gerillarörelsen PKK, som strider mot den turkiska staten för att utropa en kurdisk självständig region i landet. PKK är terrorstämplat av Turkiet, EU och USA.

”Det är tydligt vad som måste göras. De måste sluta tillåta PKK-filialer, aktiviteter, organisationer, individer och andra typer av närvaro att ... existera i dessa länder”, säger Kalin. 

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto pratade under fredagen med den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu.

”Lite för att ta ner spänningarna. Vi kommer träffas i dag också och jag är säker på att vi kommer hitta en lösning.”

”Självklart har alla 30 medlemsländer i Nato möjligheten att stoppa processen så därför är det viktigt att vi har goda kontakter med varenda en”, säger Haavisto.

Utspelet från Turkiets president Erdogan kom på fredagen lite från ingenstans. Men det var tydligt att det var Sverige som den turkiske presidenten i första hand riktade sig mot.

Något som också noteras i Finland.

”Situationen verkar mycket impulsiv. Turkiet har upptäckt att det går att få ut något ur situationen, och känner nu efter om isen bär”, säger den finlandsturkiske politikern Ozan Yanar (Gröna) till Helsingin Sanomat.

”Finland har hamnat i kläm i den rådande situationen”, säger han.

Haavisto vill inte kommentera om han ser uttalandet som mer riktat mot Sverige än Finland.

Sverige och Finland har haft flera möten med turkiska representanter sedan den 24 februari och på Twitter har utrikesminister Ann Linde berömt Turkiets medlingsförsök i kriget. 

På dagordningen står annars så klart Ryssland och Ukraina men även Finland och Sveriges relationer till Nato.

TT: Kommer ni att vara konkreta på det här mötet och prata om hur det skulle se ut med en ansökan från Finland och Sverige?
”Ja, absolut”, säger Linde.

”Nu har ju Finland en stor majoritet i sin riksdag efter Socialdemokraternas beslut i dag. Och jag kommer berätta dels om vår säkerhetspolitiska rapport och de beslut som ska fattas i Sverige.”

Socialdemokraterna i Sverige tar beslut på söndag och regeringen ”i närtid”, enligt Linde.


”Skattesatsen får inte höjas”

Det är bra om entreprenörsskatten, 3:12-reglerna, blir enklare. Men det får inte betyda att skattesatsen höjs. 

Det anser Svenskt Näringsliv med anledning av den utredning som regeringen tillsatts. 

Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.
Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.Foto:Pressbild, Henrik Montgomery

På onsdagen kunde Di berätta att regeringen tillsatt en utredning ,med syftet att förenkla den entreprenörsskatt som såväl näringslivet som lagrådet tycker har blivit alltför komplicerad. 

”Det här är inte en utredning som syftar till att dra in mer pengar till statskassan. Men om man ska förenkla systemet står det fritt för utredningen att diskutera om man behöver justera skattesatser för att ge utrymme för att göra det enklare i andra delar”, sa Mikael Damberg till Di. 

Men skatten får inte höjas, anser Svenskt Näringsliv.  

”Det är angeläget att skattesatsen i entreprenörsskattereglerna inte höjs. Förenklingar är välkomna och den utredning regeringen aviserat sägs visserligen inte syfta till att ”dra in mer pengar. Men det är illavarslande att resonemang förs om höjd skattesats”, säger säger Johan Fall, skattechef på Svenskt Näringsliv.

Den svenska entreprenörsbeskattningen kan bli drygt 50 procent och som lägst 20 procent, enligt Svenskt Näringsliv och det innebär att den är högre än i länder som svenska företag konkurrerar med.  

”Sedan ett antal reformer av entreprenörsskatten inleddes för drygt 15 år sedan har alltfler företagare upplevt regelverket som rimligare. Antalet anställda har ökat med 730.000 personer och statens skatteintäkter har vuxit kraftigt”, säger Johan Fall. 

 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?