1515
Annons

Linde: Intensiva diskussioner med Turkiet

Intensiva diskussioner om Sveriges Natoansökan pågår inför försvarsalliansens toppmöte i Madrid som inleds på tisdag.

”Både Sverige och Finland har gått in med en konstruktiv attityd”, säger utrikesminister Ann Linde i SVT:s Agenda.

Foto:Jessica Gow

På måndag leder statsminister Magdalena Anderssons statssekreterare en delegation från olika delar av regeringskansliet i ett samtal med Finland, Nato och Turkiet.

Ann Linde vågar inte lova en lösning under Natotoppmötet i Madrid, men ser positivt på samtalen.

”Det finns möjligheter att vi tar konkreta steg framåt”, säger hon.

Linde tror att Turkiet ser att Sverige är seriösa i förhandlingarna, säger Linde.

Exempelvis har Sverige erkänt att Turkiet har stora problem med terrorism och sagt att Sverige är beredda att kämpa mot terrorismen. Sverige har också samma syn när det gäller den av EU, USA och Turkiet terrorklassade kurdiska gerillaorganisationen PKK, säger Linde.

”I en del saker har man olika syn, men man kan komma framåt ändå genom att man respekterar varandras olika ingångar. Till exempel att vi tar den oro som Turkiet har för terrorism på fullt allvar.” 

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har samtidigt inte signalerat att det skett några framsteg för den svenska Natoansökan.

I ett telefonsamtal med statsminister Magdalena Andersson på lördagen upprepade Erdogan krav på Sverige att förändra sin attityd till kurdiska organisationer, enligt det turkiska presidentkansliet. Erdogan upprepade också krav om att kurder ska utlämnas, samt att svenska restriktioner för vapenhandel ska upphävas.

”Jag tror att man ska tänka på att det här är förhandlingar som pågår”, säger Linde angående Ankaras utspel.

”Vad man ger uttryck för utåt är inte alls säkert att det är samma sak som inåt”, fortsätter utrikesministern. 

Sverige har ett av världens starkaste regelverk kring vapenexport och varje enskilt beslut bedöms för sig, framhåller Linde.

”Om vi kommer in i en militärallians där vi ska försvara varandra kommer det att få effekter på varje enskilt beslut. Det avgörs från fall till fall, men självklart är det så att det påverkar om vi kommer att vara med i samma allians.”

Förhoppningarna har varit att de svenska och finländska ansökningsprocesserna skulle kunna gå i mål under mötet i Madrid.

Samtliga 30 medlemsländer måste säga ja för att Sverige och Finland ska släppas in, men Turkiet förhalar och har ställt en rad krav för att säga ja.

Finlands president Sauli Niinistö sade i tisdags att det inte är troligt att man kommer att nå någon lösning före mötet i Madrid. De två länderna kommer inte lyckas komma överens med Turkiet i de pågående förhandlingarna innan dess, tror presidenten.

Ökat tryck på livräddningskurser efter corona

Att tvingas till nya arbetssätt under pandemin blev en lyckträff för Techmedico som säljer hjärtstartare och utbildar företag i hjärt- och lungräddning. Grundaren Jessica Holmström har orderboken full, men halvledarbristen utgör fortfarande något av en utmaning. 

Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.
Techmedico har stärkts i spåren av pandemin, men en del utmaningar finns fortfarande kvar.

”Jag trodde aldrig att jag skulle vara tacksam över effekterna av pandemin, men tack vare den mår Techmedico bättre. Utbildningarna har vässats och kunderna har blivit fler. Vi har hittat nya vägar för samarbeten”, säger bolagets grundare Jessica Holmström. 

Företaget är en distributör av hjärtstartare och bedriver utbildningsinsatser inom hjärt- och lungräddning. I sortimentet ingår även produkter för brandskydd och andra sjukvårdsartiklar. 

När Di besökte Techmedico i början av 2021 berättade Jessica Holmström om hur mängder med utbildningar ställdes in under pandemin. Samtidigt ökade efterfrågan på munskydd och handsprit och utbildningarna fick ta nya, digitala former. 

Med facit i hand kan Jessica Holmström titta tillbaka på hur verksamheten repat sig och kan nu stoltsera med fulltecknade orderböcker. 

”Vi har gått stärkta ur det här, men det har varit nervöst.”

Det digitala koncept som togs fram lever vidare och i stället för att en utbildare sätter sig i bilen och kör till kunderna, så får utbildningsdockan åka med ett fraktbolag till platsen för utbildningen.

”Själva utbildningen sker över nätet och det blir en mer effektiv utbildning. Det har också gjort att vi har kunnat skräddarsy utbildningarna mer till kundernas behov.”

Att många företag valde bort HLR-utbildning under ungefär ett och ett halvt år har skapat ett uppdämt behov som nu måste mötas. 

”Man tar också mer hand om varandra och är villig att hjälpa en medmänniska i kris. Jag tror att vi har blivit lite mer omtänksamma”, säger Jessica Holmström, som tror att hon kommer att behöva nyanställa under året.

Det finns dock utmaningar kvar. Den globala bristen på halvledare och litium påverkar även tillverkningen av hjärtstartare. 

”Vi har förstående kunder och en tillverkare som gör så gott den kan. Med lite tillförsikt så kommer vi att kunna leverera hjärtstartare under kvartal två och tre. De som fått vänta länge får sina nu.”

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera