1515

Linde åker till Moskva: Fel att gripa Navalnyj

EU-länderna oroas över utvecklingen i Ryssland, men väntar tills vidare med nya sanktioner mot öst.

Både EU:s utrikeschef och Sveriges Ann Linde (S) åker till Moskva nästa vecka.

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Pontus Lundahl/TT

Relationen till Ryssland var punkt nummer ett när Linde och hennes EU-kollegor möttes i Bryssel på måndagen. Efter helgens hårdföra polisinsats mot de tusentals demonstranter som protesterat mot gripandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har många röster talat för ytterligare sanktioner mot öst.

Men sådant får vänta – än så länge.

”Alla verktyg som EU har finns kvar, också sanktioner. Det var ingenting som var uppe för beslut nu, men det är inte heller något som man har tagit bort”, säger Linde till svenska journalister i Bryssel efter mötet. 

I stället väntar nu en ny Rysslands-diskussion vid nästa ordinarie möte, den 22 februari.

Vid det läget har dessutom både EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ann Linde besökt Moskva.

”Jag kommer själv att träffa (Rysslands utrikesminister Sergej) Lavrov på tisdag i Moskva. Jag har tre timmars möte inplanerat med Lavrov och Borrell kommer att komma några dagar senare. Det finns möjlighet för oss båda då att framföra den enade synen som EU har på just de här frågorna”, säger Linde, vars resa sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE. 

EU:s enade syn på Rysslands agerande kring Navalnyj är kritisk.

”Självklart så måste man släppa Navalnyj fri. Det var inte rätt att arrestera honom. Det är också mycket oroväckande med de många fängslanden och det våld som användes mot fredliga demonstranter. Det här är ett steg i fel riktning. Det minskar det demokratiska utrymmet”, säger Linde

Hennes litauiske kollega Gabriel Landsbergis tycker sig en darrande ledning i Kreml.

”Personligen tror jag att en förändring är på gång i Ryssland och det är det som gör herr Putin så nervös. Därför griper han 3.000 personer och Aleksej Navalnyj”, säger Landsbergis. 

Litauen hoppas att EU ska ta till det nya sanktionssystem som antogs i december och möjliggör inreseförbud till EU och frysta tillgångar för den som beter sig illa – oavsett var i världen.

”Människorättsövergrepp – oavsett om de sker i Minsk, Moskva eller Hongkong – kommer inte att tolereras”, säger Landsbergis i Bryssel.

 


Innehåll från Stockholm Corporate FinanceAnnons

Hållbar finansiell rådgivning skapar långsiktighet

Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.
Från vänster Axel Enström, Daniel Hofmann, Otto Rydbeck.

Hållbarhet kanske inte är det ord man i första hand förknippar med corporate finance. Men om det kopplas till att använda fingertoppskänsla, spetskompetens och stora nätverk för att hitta relevanta bolag och rätt investerare med ett långsiktigt perspektiv skapas en hållbar finansiell kedja till nytta för både bolag och investerare. 

– Vi har ett större fokus, än många av våra konkurrenter, på kvalitativ finansiell rådgivning för att skapa en långsiktigt hållbar affär. Vi vill se till att ge våra bolagskunder de bästa förutsättningarna för att skapa värde över tid. En kapitalanskaffning eller ägarförändring handlar inte bara om att få in pengar, utan det är lika viktigt är att få in rätt ägare med ett långsiktigt perspektiv och att förstå klientens finansiella resa framåt. Det är att jobba på ett hållbart sätt tycker vi, säger Otto Rydbeck, VD och partner på Stockholm Corporate Finance.

Stockholm Corporate Finance, som funnits sedan 2005, består idag av 20 medarbetare med en lång erfarenhet av finansiell rådgivning. 

– Det är medarbetarna som gör Stockholm Corporate Finance och vi har under de senaste åren delvis genomgått ett generationsskifte. Vi har utökat vår specialistkompetens som finansiell rådgivare och har på branschnivå byggt upp ett unikt nätverk av investerare, berättar Axel Enström, vVD och partner.

Många av medarbetarna på Stockholm Corporate Finance har själva tidigare varit entreprenörer, haft ledande positioner inom kapitalmarknaden eller i börsbolag. 

– Våra kunder kan dra nytta av all den erfarenhet och kreativitet som finns i firman för att på bästa sätt kapitalisera sina bolag med ett långsiktigt mål. Det har gjort att vi reser någonstans i snitt runt miljarden per år och haft en viktad snittavkastning på över 100 procent på de listade transaktioner som genomfördes under 2020, säger Daniel Hofmann, partner.

Under 2020 hjälpte Stockholm Corporate Finance bland annat Lohilo, ett uppmärksammat food tech-bolag, Dynamic Code som gör diagnostiska självtester baserade på DNA-teknik, och Single Technologies, ett bolag med banbrytande teknologi för DNA-sekvenser, med kapitalanskaffning. 

– Vi fokuserar på noterade bolag, men tack vara vårt unika kontaktnät är vi nog en av få finansiella rådgivare som dessutom regelbundet gör transaktioner för onoterade bolag i storleksordningen 40 – 60 miljoner kronor. Vi är dessutom mycket petiga när vi väljer våra case, och tackar nej till sådant som vi inte tror på. Det är en stor del i vår framgång, säger Axel Enström.

Stockholm Corporate Finance är övertygade om att de har hittat en modell för finansiell rådgivning som står sig för framtiden. 

– Det handlar om att visa genom lyckade affärer att vi är den ledande aktören inom finansiell rådgivning för små och medelstora bolag och att vara attraktiv som arbetsgivare för att kunna locka morgondagens talanger. Vi vill helt enkelt fortsätta växa med fler affärer, framtida rekryteringar och möjligen genom kompletterande verksamhetsförvärv, avslutar Otto Rydbeck.

Om Stockholm Corporate Finance

Vi är en oberoende privatägd finansiell rådgivare som erbjuder tjänster inom kvalificerad rådgivning avseende kapitalanskaffning, ägarförändringar, fusioner och förvärv (M&A) till börsnoterade och privata företag och dess ägare. Stockholm Corporate Finance är ett värdepappersföretag som står under Finansinspektionens tillsyn och är medlem i branschorganisationen SwedSec Licensiering AB. 

För mer information se: www.stockholmcorp.se 

 

Mer från Stockholm Corporate Finance

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stockholm Corporate Finance och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?