1515
Annons

Linde åker till Moskva: Fel att gripa Navalnyj

EU-länderna oroas över utvecklingen i Ryssland, men väntar tills vidare med nya sanktioner mot öst.

Både EU:s utrikeschef och Sveriges Ann Linde (S) åker till Moskva nästa vecka.

Utrikesminister Ann Linde (S).
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto:Pontus Lundahl/TT

Relationen till Ryssland var punkt nummer ett när Linde och hennes EU-kollegor möttes i Bryssel på måndagen. Efter helgens hårdföra polisinsats mot de tusentals demonstranter som protesterat mot gripandet av oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj har många röster talat för ytterligare sanktioner mot öst.

Men sådant får vänta – än så länge.

”Alla verktyg som EU har finns kvar, också sanktioner. Det var ingenting som var uppe för beslut nu, men det är inte heller något som man har tagit bort”, säger Linde till svenska journalister i Bryssel efter mötet. 

I stället väntar nu en ny Rysslands-diskussion vid nästa ordinarie möte, den 22 februari.

Vid det läget har dessutom både EU:s utrikeschef Josep Borrell och Ann Linde besökt Moskva.

”Jag kommer själv att träffa (Rysslands utrikesminister Sergej) Lavrov på tisdag i Moskva. Jag har tre timmars möte inplanerat med Lavrov och Borrell kommer att komma några dagar senare. Det finns möjlighet för oss båda då att framföra den enade synen som EU har på just de här frågorna”, säger Linde, vars resa sker inom ramen för Sveriges nuvarande ordförandeskap i Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE. 

EU:s enade syn på Rysslands agerande kring Navalnyj är kritisk.

”Självklart så måste man släppa Navalnyj fri. Det var inte rätt att arrestera honom. Det är också mycket oroväckande med de många fängslanden och det våld som användes mot fredliga demonstranter. Det här är ett steg i fel riktning. Det minskar det demokratiska utrymmet”, säger Linde

Hennes litauiske kollega Gabriel Landsbergis tycker sig en darrande ledning i Kreml.

”Personligen tror jag att en förändring är på gång i Ryssland och det är det som gör herr Putin så nervös. Därför griper han 3.000 personer och Aleksej Navalnyj”, säger Landsbergis. 

Litauen hoppas att EU ska ta till det nya sanktionssystem som antogs i december och möjliggör inreseförbud till EU och frysta tillgångar för den som beter sig illa – oavsett var i världen.

”Människorättsövergrepp – oavsett om de sker i Minsk, Moskva eller Hongkong – kommer inte att tolereras”, säger Landsbergis i Bryssel.

Innehåll från AteaAnnons

Så sätts säkerhet och sekretess i fokus när välfärden digitaliseras

Digitala lösningar skapar bättre och mer effektiv vård och omsorg inom välfärdssektorn – men det finns utmaningar som måste hanteras.

Säkerheten och sekretessen får inte glömmas bort när den nya tekniken introduceras. 

– Det är viktigt att se över helheten och väga vinsterna mot riskerna. Säkerheten måste utvärderas löpande för att se till så att säkerhetsfunktionerna används rätt, säger Carl-Johan Ekelund, informationssäkerhetsexpert på Atea. 

Den nya digitala välfärdstekniken kan göra stor skillnad för brukare, personal och anhöriga. Tekniken kan verkligen revolutionera hur hela verksamheten inom välfärdssektorn bedrivs. Samtidigt som vården och omsorgen blir bättre finns också besparingar att göra.

Exemplen är många. En enda medicinrobot som placeras ut hos en äldre kan exempelvis frigöra 300 timmar för personalen som då kan läggas på andra brukare. Tekniska lösningar som gör det möjligt att skriva journaler direkt på plats eller hålla digitala möten kan också effektivisera arbetet.

Hemmonitorering, som innebär tillsyn och vård i hemmet via digitala möten och teknik som brukarna själva kan använda för att mäta sitt hälsotillstånd, är ytterligare ett exempel. 

– Man ser redan nu att hemmonitorering ger stora vinster. Prover följs upp digitalt och vårdtagaren får snabb återkoppling och vet direkt om något inte stämmer. Det ger bättre koll på den egna hälsan och minskar oron. Hemmonitorering avlastar samtidigt vården och minskar risken för smittspridning, säger Malin Sölsnaes, chef för fokusområdet äldreomsorg på Atea.

Många utmaningar med ny teknik inom välfärden

Men innan vård- och omsorgsgivare investerar i ny teknik måste man säkerställa att alla regulatoriska krav är uppfyllda. 

Hur ska behörigheter regleras och av vem? På vilka servrar lagras patientdata? Uppfyller datalagringen GDPR och andra krav? Hur tar man backup på data och var lagras den? Används rätt säkerhetsnivå när det gäller kryptering? Hur ska personalen veta vilka patientuppgifter som får delas i chattar? Fungerar trygghetslarmen på de nätverk som finns och uppfyller de kraven hos SOS Alarm? Vad händer med inloggningsuppgifter när någon slutar?

– Innan man tar in nya, digitala lösningar för välfärdstekniken är det viktigt att göra ett grundligt förarbete tillsammans med verksamheten, it-avdelningen och andra experter. Annars kanske man sitter där med något som inte uppfyller säkerhetskraven. Ska man bygga på säkerhet i efterhand kan det bli mycket dyrare och sämre. Hela besparingen som den nya välfärdstekniken skulle medföra bara försvinner, säger Carl-Johan Ekelund. 

Atea kan hjälpa till att introducera välfärdsteknik säkert

Atea har lång och bred erfarenhet av att hjälpa kommuner och andra omsorgsoperatörer att bättre dra nytta av den välfärdsteknik och de digitala lösningar som marknaden erbjuder – på ett tryggt, säkert och effektivt sätt. 

– Det råder inga tvivel om att välfärdsteknik är en förutsättning för högkvalitativ vård och omsorg – och för att äldre ska kunna leva självständigt och bo kvar hemma så länge de själva vill och kan. Men fällorna är många när det gäller tekniken. Det gäller att tänka sig för både en och två gånger innan man släpper in en ny, glimrande attraktiv lösning i verksamheten. Här kan vi på Atea hjälpa till, avslutar Carl-Johan Ekelund.

Om Atea

Genom att skapa en it-infrastruktur i världsklass är Atea med och lägger grunden till ett smartare och mer innovativt Sverige.

Läs mer om Atea här! 

 

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Truss spelar högt i jakten på att bli ett nytt Singapore

Den nya brittiska regeringens skattepaket har slagit ned som en bomb. Pundet tokföll i måndags efter att finansminister Kwasi Kwarteng föreslagit de största skattesänkningarna på 50 år. Lägg till lättnader för att täcka skenande energipriser och resultatet är ökad belåning.

Liz Truss.
Liz Truss.Foto:Alberto Pezzali

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera