1515

Lindabs pris på galvad plåt dyrare

Priserna på den för Lindab viktiga galvaniserade plåten har stigit med drygt 15 procent hittills i år, och bolaget har inte hunnit med att höja priserna mot sina kunder i motsvarande takt.

"Nu är vår utmaning att föra över de kostnadsökningarna på våra kunder. Historiskt har vi varit skickliga på att parera för stålpriser, men det är ofta en prisförskjutning på 60-90 dagar innan man får igenom det", beskriver den tillförordnade vd:n Fredrik von Oelreich situationen som sänkte resultatet för Lindab under kvartalet för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Det underliggande rörelseresultatet i kvartalet föll oväntat med 15 procent till 162 miljoner kronor, tvärtemot analytikerförväntningar på en ökning med nästan 10 procent.

"Det finns alltid konkurrens, men framför allt är det vår uppgift som marknadsledare på de marknader där vi är det att höja priserna. Sedan är det ju alltid en dragkamp mellan köpare och säljare", resonerar Fredrik von Oelreich vidare kring förutsättningarna för att gå i land med de prishöjningar bolaget i rapporten skriver att man hoppas på.

I övrigt säger han att upprampningen av Lindabs nya lager ("distributionscenter") i Grevie pågår som planerat, med vissa vanliga uppstartsproblem som kunde väntas i det it-mässigt avancerade höglager som det är fråga om. Lindab investerar 160 miljoner kronor i det nya lagret, som leasas, och räknar med en återbetalningstid på fem år.

"Vi räknar med besparingar på tvåsiffriga miljonbelopp 2018, och dubbelt så mycket under 2019", säger Fredrik von Oelreich om besparingseffekter.

Den strategiska översynen, där SEB Corporate Finance har anlitats för att utvärdera en eventuell avyttring av affären utanför ventilation, inleds i dagarna efter styrelsebeslut i veckan.

"Förhoppningsvis ska det vara klart under första halvåret nästa år", säger Fredrik von Oelreich om tidplanen. Huruvida en särnotering av det som säljs är aktuellt är för tidigt att svara på: huvudspåret är att hitta "goda industriella händer", säger Fredrik von Oelreich.

Vad ser ni för byggkonjunkturella tecken från er horisont?

"Det man ser är fortsatt tillväxt, även om det bromsar in. Vi har nått toppen och passerat den, med viss inbromsning i Sverige och Västeuropa men fortsatt god tillväxt i Östeuropa. Det är ömsom vin, ömsom vatten, med viss osäkerhet."

Fredrik von Oelreich tillträdde som tillförordnad vd i slutet av september, och besvarar frågan om huruvida han kan tänka sig att bli permanent vd med att han nu fokuserar på uppdraget med den strategiska översynen.

Lindab-aktien var ned 2 procent strax efter klockan 10.30 på torsdagen.


Innehåll från Intea Fastigheter ABAnnons

Genom ett evigt ägarperspektiv skapar Intea hållbar social infrastruktur

Intea Fastigheter AB (publ) investerar i och förvaltar fastigheter inom social infrastruktur, som sjukvård, högskolor och rättsväsende. Genom sitt långa ägarperspektiv kan bolaget arbeta långsiktigt för att nå bolagets mål för minskade utsläpp och förbrukning såväl som att skapa en trivsam miljö för hyresgästerna. 

Med en nära och trygg relation till sina hyresgäster är det lättare att kontinuerligt genomföra investeringar för en hållbar fastighetsdrift. Något som gynnar både bolag, investerare och sist men inte minst miljön. 

– Varaktiga hyresrelationer och en ”buy-and-hold” strategi ger oss en unik möjlighet att investera i hållbarhet. Vi vill ha en lång och förtroendefull relation som tillgodoser våra hyresgästers behov samtidigt som vi skapar en stabil avkastning, säger Henrik Lindekrantz, grundare och vd för Intea. 

Investerarna i Intea består av svenskt institutionellt kapital med långt ägarperspektiv. Dessa är framför allt pensionsstiftelser och statliga forskningsstiftelser med höga krav på en förutsägbar avkastning. 

Hållbarhet som genomsyrar det dagliga arbetet

I de fastigheter som Intea förvaltar finns egen personal på plats som på daglig basis arbetar med konkreta sakfrågor som främjar målen för minskade utsläpp och förbrukning.  

– Våra medarbetare på plats kan se och ta ansvar för hyresgästernas krav på sina lokaler, samt skapa hållbara rutiner i det dagliga arbetet. På så vis får vi bättre fart på det konkreta hållbarhetsarbetet och kan skapa ett större engagemang, säger Henrik Lindekrantz. 

En central del i bolagets verksamhet är att uppföra nya lokaler åt offentliga hyresgäster. I samtliga nybyggnadsprojekt är nya lösningar väsentliga för att uppnå bolagets miljömål. Detta medför investeringar i hållbara lösningar inom allt från miljö, materialval, arkitektur, och teknik. Miljöcertifiering av de nya husen är en självklarhet.

– Från att projektet startar jobbar vi nära våra hyresgäster för att tillgodose deras behov samtidigt som vi analyserar vilka tekniska lösningar och innovationer vi skulle kunna använda oss av i driften. Om man är ett bolag som jobbar med social infrastruktur, ofta med kritiskt samhällsviktiga funktioner, finns det ett ansvar som man måste ta, säger Henrik Lindekrantz. 

För att ytterligare lyfta hållbarhetsfrågan har Intea certifierat sig inom kvalitet och miljö (ISO 9001, ISO 14001). 

– Det här är en stor process att få igenom internt i bolaget. Det kräver ett nytt tankesätt och bidrar ytterligare till att lyfta upp hållbarhetsfrågorna på dagordningen i olika nivåer inom organisationen. Att ha fokus på dessa frågor på alla nivåer har varit en avgörande del för vårt aktiva hållbarhetsarbete. Genom att redan från Inteas grundande låta vår miljöpolicy godkännas av samtliga aktieägare säger någon om dess dignitet.  

Om Intea Fastigheter

Intea äger 30 fastigheter om drygt 420 000 kvm runt om i Sverige (per 30 juni 2021). Med en majoritet av hyresgäster inom offentlig sektor har Intea ett fokus på fastigheter inom rättsväsende, högre utbildning och sjukvård. Fastighetsportföljen har ett totalt marknadsvärde om ca 13,4 Mdkr.

Läs mer på intea.se

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Intea Fastigheter AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?