Annons

Lindabs pris på galvad plåt dyrare

Priserna på den för Lindab viktiga galvaniserade plåten har stigit med drygt 15 procent hittills i år, och bolaget har inte hunnit med att höja priserna mot sina kunder i motsvarande takt.

"Nu är vår utmaning att föra över de kostnadsökningarna på våra kunder. Historiskt har vi varit skickliga på att parera för stålpriser, men det är ofta en prisförskjutning på 60-90 dagar innan man får igenom det", beskriver den tillförordnade vd:n Fredrik von Oelreich situationen som sänkte resultatet för Lindab under kvartalet för Nyhetsbyrån Direkt på torsdagen.

Det underliggande rörelseresultatet i kvartalet föll oväntat med 15 procent till 162 miljoner kronor, tvärtemot analytikerförväntningar på en ökning med nästan 10 procent.

"Det finns alltid konkurrens, men framför allt är det vår uppgift som marknadsledare på de marknader där vi är det att höja priserna. Sedan är det ju alltid en dragkamp mellan köpare och säljare", resonerar Fredrik von Oelreich vidare kring förutsättningarna för att gå i land med de prishöjningar bolaget i rapporten skriver att man hoppas på.

I övrigt säger han att upprampningen av Lindabs nya lager ("distributionscenter") i Grevie pågår som planerat, med vissa vanliga uppstartsproblem som kunde väntas i det it-mässigt avancerade höglager som det är fråga om. Lindab investerar 160 miljoner kronor i det nya lagret, som leasas, och räknar med en återbetalningstid på fem år.

"Vi räknar med besparingar på tvåsiffriga miljonbelopp 2018, och dubbelt så mycket under 2019", säger Fredrik von Oelreich om besparingseffekter.

Den strategiska översynen, där SEB Corporate Finance har anlitats för att utvärdera en eventuell avyttring av affären utanför ventilation, inleds i dagarna efter styrelsebeslut i veckan.

"Förhoppningsvis ska det vara klart under första halvåret nästa år", säger Fredrik von Oelreich om tidplanen. Huruvida en särnotering av det som säljs är aktuellt är för tidigt att svara på: huvudspåret är att hitta "goda industriella händer", säger Fredrik von Oelreich.

Vad ser ni för byggkonjunkturella tecken från er horisont?

"Det man ser är fortsatt tillväxt, även om det bromsar in. Vi har nått toppen och passerat den, med viss inbromsning i Sverige och Västeuropa men fortsatt god tillväxt i Östeuropa. Det är ömsom vin, ömsom vatten, med viss osäkerhet."

Fredrik von Oelreich tillträdde som tillförordnad vd i slutet av september, och besvarar frågan om huruvida han kan tänka sig att bli permanent vd med att han nu fokuserar på uppdraget med den strategiska översynen.

Lindab-aktien var ned 2 procent strax efter klockan 10.30 på torsdagen.

Innehåll från RISEAnnons

RISE: Nu behövs fler satsningar på tillämpad AI

Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.
Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, och Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

Det svenska näringslivet sitter på datamängderna som krävs för att börja använda AI brett. ”Företagen måste släppa sargen och komma in i matchen nu”, säger Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE.

Artificiell intelligens håller på att demokratiseras och konkretiseras, bland annat genom omtalade tjänster som ChatGPT och Dall-E. Google och Microsoft tävlar om att sätta liknande lösningar på marknaden och investerar mångmiljardbelopp i tekniken.

Enligt Hanifeh Khayyeri, avdelningschef för datavetenskap på RISE, har Sverige vad som krävs för att springa med i AI-loppet. Kompetenssatsningen Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, och det nationella samarbetet AI Sweden har lagt grunden. Nu behöver det svenska näringslivet lägga i en högre tillämpningsväxel.

– Sverige är EU:s fjärde mest digitaliserade land, och vi producerar enormt mycket data. Denna data är en möjliggörare för AI-tekniken. Många har inte riktigt förstått kopplingen där, man tror att AI enbart är något som stora företag experimenterar med. Men vi är alla delaktiga i att producera och konsumera data. Näringslivet deltar alltså redan i AI-utvecklingen, säger Hanifeh Khayyeri och fortsätter:

– Bolagen behöver nu tänka till kring hur de egna datamängderna kan användas för att förbättra och effektivisera verksamheten. Företag som drar nytta av möjligheterna med AI kommer att ersätta de som inte gör det.

Centrum för tillämpad AI

På RISE finns Centrum för tillämpad AI, ett center som i samverkan med aktörer från både privat och offentlig sektor bidrar till utvecklingen av tillämpad AI. På det statliga forskningsinstitutet finns även forskare och experter inom alla områden där AI kan tillämpas på – telekom, energi, transport och samhällsbyggnad för att nämna några exempel.

– Vi använder den unika kombinationen av AI- och domänexpertis som finns inom RISE för att hjälpa näringsliv och samhälle att stärka sin konkurrenskraft och lyckas med den gröna omställningen, säger Olof Mogren, senior forskare och ledare av forskningsområdet deep learning på RISE.

150 AI-projekt

Han ger ett exempel på ett pågående projekt, där AI används för att med exakthet avgöra när ett fjärrvärmenät behöver underhållsinsatser. Lösningen leder till stora kostnadsbesparingar. I ett annat projekt samarbetar RISE med Vattenfall för att med hjälp av AI-teknik undersöka hur tjädrar i närheten av deras vindkraftsanläggningar mår. Utöver dessa exempel pågår ytterligare cirka 150 projekt inom AI-området på RISE.

– Det har gjorts viktiga kunskapsutvecklande AI-projekt i Sverige. Nu behövs storsatsningar på tillämpning, så att vi kan stärka konkurrenskraften. 3 000 personer på RISE kan göra det möjligt, genom skräddarsydda AI-lösningar inom samtliga tillämpningsområden, säger Hanifeh Khayyeri.

Läs mer om Centrum för tillämpad AI och AI-projekt på RISE.

Om RISE  
RISE är Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner. I internationell samverkan med företag, akademi och offentlig sektor bidrar RISE till ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett hållbart samhälle.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RISE och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera