Annons

Linda Öhrn: Talmansrysaren är här

Rysarvalet till ny talman på måndagen är sumpen där man kan kratta fram en ny regering. 

Moderaternas Andreas Norlén väntas blir riksdagens nästa talman.
Moderaternas Andreas Norlén väntas blir riksdagens nästa talman.Foto:Jonas Ekströmer/TT

På måndagen väljer den nya riksdagen en talman och tre vice.  Efter besked från riksdagens partier i slutet av förra veckan så ser det ut som att riksdagens nästa talman heter Andreas Norlén och är moderat före detta KU-ordförande och att Sverigedemokraterna blir utan representation i talmanspresidiet. Stämningen tät i riksdagshuset. 

Vad står striden om?  Bakom vad som kan tyckas som en torr omröstning om en dammig ordförandepost handlar striden om hur nästa regering kommer att se ut. Pusslet kompliceras av två högaktuella konflikter: 

1. Vem är legitim regeringsbildare i Sverige 2018, det vill säga hur ska regeringsunderlaget räknas? Är Vänsterpartiet en del av Stefan Löfvens regeringsunderlag? Gör SD:s storlek Ulf Kristersson till en legitim regeringsbildare? 

2. Hur kommer partierna att förhålla sig till det 62 mandat starka vågmästarpartiet Sverigedemokraterna? 

Hur går omröstningen till?  Efter upprop i den nya riksdagen väntar val av i tur och ordning talmannen och den förste till tredje vice talmannen. 

Ordförandeklubban håller denna dag riksdagens ålderspresident i, Beatrice Ask (M) som har flest tjänsteår i kammaren. 

I talmansvalet och i valet av andre vice talman står två kandidater emot varandra i slutna omröstningar. Moderaternas Andreas Norlén vs Socialdemokraternas Åsa Lindestam respektive Sverigedemokraternas Björn Söder vs Vänsterpartiets Lotta Johnsson Fornarve. Det betyder en utdragen procedur där varje ledamot lägger en handskriven lapp i en urna. Finns flera kandidater måste någon av dem får mer än hälften av rösterna. 

 Andreas Norlén är den väntade vinnaren i den första omröstningen och Lotta Johnsson Fornarvefrån Vänsterpartiets väntas ersätta Sverigedemokraternas Björn Söder i den sistnämnda. Orsaken är att S gruppledare Anders Ygeman (S) på förmiddagen gav beskedet att partiet ansluter till Miljöpartiet och röstar på Vänsterpartiets kandidat. Sedan tidigare har Alliansen gett beskedet att de lägger ned sina röster i den omröstningen. 

Vilka besked kan komma?  Sedan valet för drygt två veckor sedan har partiledarna och hållit media och allmänheten kort. I strålkastarljuset står framförallt Centerpartiets och Liberalernas partiledare Annie Lööf och Jan Björklund, då de är de enda partierna som har två friare och därmed en nyckelroll i den kommande regeringsbildningen. 

Före valet gav de beskedet att de inte kan tänka sig att tänka sig att stödja en alliansregering som är mindre än de rödgröna partierna och därmed gör sig beroende av SD. Det beskedet stod fast när de gick in i kammaren på måndagen. Samtidigt håller de båda mittenpartierna dörren till en Löfven-ledd regering stängd. För näste talman väntar ett tufft jobb. 

Sverigedemokraterna har gett sina besked i talmansfrågan. Men det går inte att utesluta överraskningar även från det hållet inte minst efter kallduschen från Socialdemokraterna på måndagen. 

Vidare kan den nya talmannen redan under dagen ge besked om när riksdagen för första gången ska rösta om förtroendet för den sittande statsministern. En omröstning där Alliansen och Sverigedemokraterna väntas avsätta Stefan Löfven inför de förestående talmansrundorna.  Regeringsspelet kan börja. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera