Annons

Linda Öhrn: Han var den stora vinnaren under Almedalsveckan

Statsminister Stefan Löfven kom inte ens till Almedalen. Flera partier är ute efter hans sympatisörer. Ändå blev han politikerveckans vinnare.

Statsminister Stefan Löfven tas emot av fritidsbarnen på Hasslö i Blekinge skärgård.
Statsminister Stefan Löfven tas emot av fritidsbarnen på Hasslö i Blekinge skärgård.Bild:Johan Nilsson/TT

Ett dominerande tema under Almedalsveckan från alla partier var klyftor i samhället och sprickor i välfärden. Klyftorna presenterades i många olika skepnader: Jobbklyftor, kunskapsklyftor och klyftor mellan pensionärer och andra. Svaret var bland annat ett 34-punktsprogram mot utanförskap (Liberalerna), avskaffade turordningsregler för småföretag (Centern) och ett barnpaket (Miljöpartiet). 

Välfärdstemat framför andra handlade om vården, som blev föremål för nya riktade reformer från både Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. SD-ledaren Jimmie Åkesson berättade att målet var att putta ned Socialdemokraterna från tronen som partiet med störst förtroende i vårdfrågan eller med gruppledare Mattias Karlssons ord ”ta rejäla tuggor på socialdemokratin.”

Efter Socialdemokraternas löfte om höjda statsbidrag till kommunerna på minst 20 miljarder kronor på onsdagen hann det knappt gå ett dygn innan Moderaterna bjöd över.

Även om attackerna på S var hårda tog Liberalerna på andra sätt ett kliv närmare S med partiledaren Jan Björklunds tal om klass och samhällsklyftor. Men Moderaternas förtroende- och opinionsmässigt skadskjutna partiledare Anna Kinberg Batra, sist ut på söndagen, tog fajten för sin allians genom att avfärda bilden av Socialdemokraterna som ett mittenparti som kan bilda regering över blockgränsen. 

Samtidigt: Genom turnén från söder till norr fick statsminister Stefan Löfvens parti Socialdemokraterna en samlad uppmärksamhet som de andra partierna bara kunde drömma om. Och hans finansminister – och kanske möjliga efterträdare - Magdalena Andersson visa fram nya personliga sidor på scenen i Almedalen.

Det kan tyckas vara en självklarhet att en statsminister reser i sitt eget land, men i stället satte sig budskapet att statsministern väljer folket framför eliten. Eller som Tobias Engström, operatör på Scania i Oskarshamn som aldrig någonsin satt in fot i Almedalen, sa till Di efter ett statsministerbesök på sin arbetsplats i början av veckan.

”Det är en riktigt cool grej att han kommer ut här i stället. Ett riktigt snyggt drag är det.”

Förlorare var samtidigt alla de besökare som inte ens vågade sig till Visby eller som blev skrämda av nazisternas hotfulla närvaro.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?