Annons

Linas matkasse tar kliv framåt i Norge

Linas matkasse växer i Norden. Genom en fusion ska omsättningen och antal kunder i Norge dubbleras. ”Det är en volymfråga”, säger vd och grundaren Niklas Aronsson.

Bild:Linas Matkasse

Det är Linas dotterbolag Adams matkasse som enligt plan ska gå ihop med matkasseföretaget Godlevert. På så dubbleras omsättningen i Norge till närmare 700 miljoner kronor och antalet kunder ökar till närmare 60.000.

”Det är en volymfråga. Vi är en liten spelare på marknaden. Den omsättning vi har haft jämfört med de stora aktörerna i dagligvaruhandeln är en bråkdel, och ändå ska vi kunna konkurrera med dem. Man behöver volym för att kunna stå upp”, säger vd Niklas Aronsson, som grundade bolaget 2008 med sin syster Lina Gebäck.

Affären måste godkännas av norska konkurrensverket.

”Dealen är klar, nu avvaktar vi bara det formella godkännandet”, säger Niklas Aronsson.

De två norska bolagen blir helägda av Linas matkasse, men ska fortsätta att drivas under separata varumärken.

”Bolagen har lite olika profiler. Godtlevert har inriktat sig mer på lågprissegmentet.”

Linas matkasse omsatte totalt omkring 1,1 miljard kronor i fjol, men har inte än gått ut med någon resultatsiffra.

”Vi var lönsamma förra året”, säger Niklas Aronsson.

Hur ser målen ut 2017?

”Vi har en ambitiös plan framåt och vill bli en långsiktig nordisk aktör. Förra året gick vi in i Finland och Danmark och nu har vi stärkt vår position i Norge.”

Som Di har rapporterat har tillväxten för middagslösningar bromsat in. Online ökade kategorin med bara 15 procent i fjol, medan lösplock, där kunden själv väljer ut varor för leverans, ökade med 44 procent.

Är middagskassarnas bästa tid förbi?

”Vill man äta mat hemma varje dag är det här en fantastisk tjänst. Det är långt ifrån över. Men vi hade kanske kunnat växa ännu mer.”

Ni har pekats ut som börskandidat, hur ser de planerna ut?

”Vårt enda fokus är att bygga ett jättefint bolag som växer och är lönsamt. Sedan är det tajmning vad framtiden har för oss. Vilket håll vi ska gå återstår att se och har med många faktorer att göra”, säger Niklas Aronsson.

Svenska riskkapitalbolaget Creandum och tyska Acton Capital blev delägare i Linas matkasse 2011. 2015 blev norska riskkapitalbolaget Herkules Capital ny minoritetsägare. Grundarna Niklas Aronsson och Lina Gebäck är tillsammans den största ägaren i bolaget.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera