1515

Liknande virusprognoser i Skandinavien

Det finns inga avgörande skillnader mellan virusprognoserna i Skandinavien. För när Norge och Danmark pratar om antalet smittade beräknar svenska myndigheter hur många som hamnar på sjukhus, vilket är olika saker.

Foto:Johan Nilsson/TT

Nyligen sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att man, som i ett värsta möjliga scenario, kan räkna med att 1–1,5 promille av befolkningen blir sjuk. I Norge och Danmark, däremot, räknar man med att 25 respektive 10–15 procent blir smittade.

Trots det skiljer sig inte de olika ländernas beräkningar nämnvärt åt enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. I Norge och Danmark försöker man nämligen uppskatta hur stor andel av befolkningen som helhet kan bli smittade, medan Johan Carlsons uppskattning handlade om hur många som blir sjuka, vilket är två olika saker.

”Det är som att jämföra äpplen och bananer. I Danmark och Norge har man tittat på sina pandemiplaner, vilket nog är vettigt att göra. Vi har mer utgått ifrån situationen i Wuhan i Kina där cirka 80.000 ur en befolkning på mellan 30 och 40 miljoner sökt vård. Om man multiplicerar denna siffra med tio, för att få med ett möjligt mörkertal, blir det runt 800.000 smittade”, säger Anders Tegnell.

Det stora problemet, säger han, är att inget land i dagsläget vet hur smittspridningen kommer att se ut just där.

”Vi har ingen aning om det. Det enda vi kan göra är att utgå från Wuhan, vilket inte är helt lätt eftersom grunddatan därifrån än så länge är så oklar. Det enda vi har är en studie på drygt 70.000 patienter. Men omständigheterna i Wuhan är väldigt olika dem i Sverige, exempelvis vad gäller andel rökare och hur sjukvårdssystemen ser ut.”

TT: Finns det anledning att tro att smittspridningen kommer att se annorlunda ut i Norge och Danmark, jämfört med Sverige?
”Nej, vi har liknande sjukvårdssystem, liknande åldersstruktur och andel kroniskt sjuka.”

TT: Är det någon hittills av de smittade i Sverige som blivit allvarligt sjuk?
”Nej, inte så vitt jag vet.”


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?