ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Life science

Life science-bolagen vänder sig till börsen

  • Branschanalytikern Sten Westerberg konstaterar att svenska life science-bolag letar kapital på annat håll än hos privata investerare. Foto: Fredrik Sandberg

Det privata kapitalet minskar i betydelse för svenska life science-bolag som i allt högre grad söker nya finansieringskällor.

"Främst handlar det om börsnoteringar", säger Sten Westerberg, branschanalytiker. 

Det privata kapitalet är fortfarande den främsta finansieringskällan för många bolag inom den svenska life science-sektorn. Men nu finns det tecken som tyder på att de privata investeringarna minskar i betydelse, då andelen affärshändelser med kapital från private equity-aktörer sjunker. Det framgår av en undersökning baserad på 47 av branschorganisationen Swedenbios medlemsföretag.

"Den kraft som bolagen lägger på att söka kapital går i allt högre grad till andra finansieringskällor. Främst handlar det om börsnoteringar, men det finns också ett ökat intresse för EU-pengar och vi ser även att bolagen i större omfattning vänder sig till statliga myndigheter som Vinnova", säger Sten Westerberg som är branschanalytiker och som har bearbetat undersökningen. 

Förklaringen till att det privata kapitalet ser ut att minska i betydelse är att utbudet av alternativa finansieringskällor har ökat, menar Sten Westerberg. Samtidigt framhåller han att flera av företagen ser just frågan om finansiering som den stora utmaningen framöver. 

"Därför vore det nästan tjänstefel om bolagen inte sökte sig till andra, möjliga investerare. Sedan kan man självklart problematisera det ytterligare, då det i regel är hårda förhandlingar när det gäller kapital från private equity-aktörer", säger han. 

En annan aspekt som framkommer i undersökningen är att det utländska kapitalet i stort sätt har legat på en stabil nivå under de senaste tio åren. 

"All business is local som det heter, och de senaste årens finansieringsboom har i princip drivits av inhemskt kapital. Men det är också en mognadsfråga, då det är betydligt lättare att ragga utländska investerare till bolag som har kommit långt i sin utveckling", säger Sten Westerberg och fortsätter: 

"Det internationella kapitalet tickar upp något under 2018, men det är än så länge för tidigt att säga om det är ett trendbrott. Det som kan konstateras är att det i dag görs stora ansträngningar för att locka de internationella pengarna", säger Sten Westerberg. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies