Life science-aktierna piggnar till på börsen

Efter ett tungt år vänder det för life science-sektorn, enligt fondförvaltaren.
Men sparekonomen höjer ett varnande finger för den privata aktieplaceraren.

Alligator, med vd:n Per Norlén, har licensierat ut en antikropp, som ett sätt att få finansiering.
Alligator, med vd:n Per Norlén, har licensierat ut en antikropp, som ett sätt att få finansiering.

Efter att under flera år ha legat i topp har det varit ett tungt år med hög volatilitet för hälso- och sjukvårdssektorn på börsen. Det globala indexet, MXW00HC, har sjunkit med 10 procent sedan årsskiftet.

Enligt Henrik Rhenman, förvaltare av fonden Rhenman Healthcare Equity, är sektorn starkt beroende av den amerikanska marknaden och han pekar ut två faktorer som gör att den underpresterar.

”Den amerikanska ekonomin har fortsatt att repa sig från finanskrisen, därför ser vi en sektorrotation där man fokuserar mer på cykliska sektorer och sektorer som tjänar på stigande räntor, såsom finans, teknik och verkstad”, säger han.

Den andra faktorn är osäkerheten kring det amerikanska valet.

”Det har varit oroligt främst för hur Demokraternas politik skulle påverka sektorn”, säger Henrik Rhenman.

Sektorns tillväxt, som fortsätter att vara högre än BNP, värderingarna av bolagen och innovationstakten gör att Henrik Rhenman tror att den kommer igen på tre till fem års sikt.

”Om amerikanska bolag dessutom får ta hem pengar från utlandet utan eller med låg dubbelbeskattning så kommer det att ytterligare elda på en redan stark förvärvsmarknad, både i USA och globalt”, säger Henrik Rhenman.

Nordnets sparekonom Joakim Bornold höjer dock ett varningens finger för privatspararen som vill placera i aktier i sektorn.

”Som privatperson är det en väldigt svår marknad att investera i. Det finns väldigt många bra bolag, men det är svårt att hitta dem i mängden. Det kräver att man gör sin hemläxa”, säger han.

I en sektor som karakteriseras av långa utvecklingstider och många företrädesemissioner är risken att utspädningen blir så stor att privatspararen i slutänden har en väldigt liten andel av bolaget, anser Joakim Bornold.

Ett tips är att se hur finansieringen i bolaget ser ut. Ett exempel är Alligator Bio-science som har licenserat antikroppen ADC-1013 till Janssen Biotech, vilket kan ge upp till sex miljarder kronor, villkorat att vissa milstolpar uppfylls.

”Det innebär att det finns kapital för resan. Den typen av lösningar är viktiga”, säger Joakim Bornold.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?