1515
Annons

Life Assays räknar med positivt kassaflöde 2020

Diagnostikföretaget Life Assays fortsätter att arbeta med att infria löftet om att under 2020 bli kassaflödespositiva.

Det skriver vd Anders Ingvarsson i delårsrapporten.

”Under det tredje kvartalet i år har vi, trots engångskostnader i samband med att vi flyttat till mindre och mer kostnadseffektiva lokaler, byte av lista till NGM Nordic SME, årsavgifter, patent med mera, minskat underskottet till drygt 1 miljon kronor, att jämföra med drygt 4 miljoner kronor motsvarande tid förra året. Vi kommer att uppfylla löftet”, skriver han.

Koncernens kassaflöde för perioden januari till september 2020 var 67.000 kronor (-740.000), och för tredje kvartalet enskilt var det -2,2 miljoner kronor (-0,2).

Nettoomsättningen under tredje kvartalet uppgick till 2,8 miljoner kronor (1,5) och resultatet efter skatt blev positivt, 2,8 miljoner kronor (-4,7). 

Anders Ingvarsson skriver vidare i vd-ordet att arbetet med intressebolaget Aegirbio har kommit i gång på ett mycket positivt sätt.

”Vi har genomfört den teknologiöverföring som nämnts för att Aegirbio ska kunna stå på egna ben men vi är fortfarande en nyckelpartner i deras utveckling av POC-tester, något som jag ser att vi kommer att vara ett bra tag framöver. Detta kommer långsiktigt leda till mer intäkter och betydande royalties”, skriver han.

Aegirbio noterades i somras på Nasdaq First North.


”Mycket starkt” konjunkturläge – då rekorddeppar hushållen

Konjunkturen är just nu en dragkamp mellan en urstark industri och rekorddeppiga hushåll. Prisindikatorer pekar mot att inflationstoppen kan vara nära, men hushållens mörker är en klar negativ risk.

Foto:Colourbox/TT

Hushållens så kallade konfindensindikator dalade i maj 4,1 enheter till dystra 70,4 i Konjunkturinstitutets barometer. För att hitta en lägre nivå behöver man gå tillbaka till oktober 2008. Under den globala finanskrisens absolut svartaste månad föll hushållsindikatorn tillfälligt ned till barometerns bottenrekord 68,8.

Hushållen är som mest dystra i synen på den egna ekonomin. Det så kallade mikroindex noterade för andra gången i år nivåer som var lägre än under finanskrisen - en klar varningssignal om lägre privatkonsumtion framöver.

Snabbt stigande priser och räntor som är på väg upp tycks väga betydligt tyngre än det starka läget på arbetsmarknaden.

Men bland företagen skickar framför allt tillverkningsindustrin muntra signaler i maj. Industrins indikator skuttade efter en dämpning i april oväntat tillbaka till en hårsmån från toppnoteringen i oktober i fjol. Det vill säga rekordet för KI-barometerns hela historik sedan 1996.

Det räckte för att lyfta KI:s övergripande barometerindikator, som är tänkt att spegla humöret i hela ekonomin, ett hack till 110,5 och därmed indikera ett ”mycket starkt” konjunkturläge.

Vad gäller övriga näringslivet var läget oförändrat ”mycket starkt” även i detaljhandeln. Bland tjänste- och byggföretagen dämpades stämningen marginellt men var fortsatt med råge starkare än normalt.

Företagens anställningsplaner förblev också på i princip samma nivåer som i april och var fortsatt de mest offensiva på minst 20 år.

Samtidigt kom på onsdagen antydningar till början på slutet för inflationsrusningen. 

Enligt KI-barometern backade industrins prishöjningsplaner i maj efter tre månader av markant stegring. I detaljhandeln var andelen bolag som förväntar sig att höja priserna fortsatt den högsta någonsin, men andelen prishöjare slutade att växa lika snabbt som tidigare.

SCB rapporterade också att producentpriserna PPI, ett slags mått på grossistpriser, bromsade till en lägre ökningstakt i maj, efter en serie branta uppgångar i år.

Det vidgade gapet mellan industrins och hushållens världsbild innebar ännu ett rekord i KI:s majbarometer. Myndigheten har aldrig uppmätt en större kontrast mellan verkstadens topphumör och konsumenternas svartsyn.

Frågan är om företagen lever på lånad tid innan fortsatt stigande kostnadstryck, flaskhalsar, och svalare tillväxtutsikter förmörkar även deras himmel. Eller om hushållens skräck för krig, inflation och stigande räntor kan börja lätta med hjälp av en fortsatt ljusa jobbutsikter, och ett hopp om att den värsta inflationshettan snart svalnar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?