Annons

Liberalerna vill straffa vaccinvägrare

Liberalerna skärpen tonen mot barnavårdscentraler där inte tillräckligt många barn vaccineras.

Nästa helg väntas partiets landsmöte anta ett förslag om att föräldrar som inte vaccinerar sina barn inte heller ska få rätt att välja förskola.

Bild:Claudio Bresciani/TT

Barnavårdscentralen Allvis i Stockholm är under granskning från landstinget för hur deras informationsgivning mot föräldrar kring vaccin ser ut. Bland annat har Dagens Nyheter rapporterat att anställda ger råd och rekommendationer som strider mot barnhälsovårdens riktlinjer.

Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd, Liberalen Anna Starbrink, säger att hon reagerade med ilska på uppgifterna om att Allvis.

"Min inställning är att vi inte ska ha verksamheter som inte jobbar för att vaccinera barnen", säger hon.

På Allvis har bara fyra av tio barn vid 1,5 års ålder vaccinerats mot mässling, påssjuka och röda hund, till skillnad mot Stockholmssnittet på 19 av 20 barn.

"Jag vill att vi ska vara tydliga i våra avtal med vårdgivare att man ska nå upp till minst 95 procent, gör man inte det måste man lämna in en åtgärdsplan på hur man ska komma tillrätta med det", säger Anna Starbrink, och tillägger att det finns andra barnavårdscentraler som inte når upp till målet, men att man där i alla fall försöker.

Allvis var tidigare en antroposofisk familjemottagning, men efter att ha fått kritik i våras beskrivs mottagningen inte längre som det. Antroposofi är en lära som är vaccinskeptisk. Allvis uppger för DN att "personalen följer de riktlinjer som avtalet kräver".

"Jag vill inte att vi ska ha ett undantag där människor som jobbar inom vården ska kunna välja att inte utföra sina arbetsuppgifter. Det blir som en antroposofisk ansvarsfrihet, och det kan vi inte acceptera", säger Starbrink.

Vid partiets landsmöte nästa helg väntas Liberalerna klubba ett förslag om att föräldrar som väljer att inte vaccinera barn inte ska få rätt att välja förskola. Motiveringen är att skydda barn som av medicinska skäl inte kan vaccinera sig, och som därmed utsetts för en ökad risk.

"Den har fått partistyrelsens stöd, så den räknar jag med att vi får med landsmötet på. Det känns som att de här frågorna blir mer och mer aktuella", säger Anna Starbrink, som lett gruppen som arbetat fram partiets nya sjukvårdspolitik.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?