1515
Annons

Liberalerna vill se en ny friskolereform

Regelverket för friskolorna i Sverige måste göras om, säger Johan Pehrson i sitt första linjetal som partiledare för Liberalerna.

”Vi ska aldrig ducka för dom brister som faktiskt är uppenbara för många”, säger han när partiet startar sin valkampanj i Norrköping.

Foto:Joey Abrait

”Låt mig tala ur skägget: Dagens friskolesystem är inte tillräckligt bra. Det måste bli bättre. Det måste skapas ett nytt och ett bättre regelverk”, säger Pehrson i sitt tal i Liberalernas ”valkickoff” under lördagen i Norrköping.

Pehrson sade tidigare i veckan till TT att L kommer att gå fram med förslag som begränsar vinstuttaget för bolag som driver friskolor. Han pekade då på en tänkbar modell där skolföretag beläggs med krav på en viss nivå av eget kapital som ska kvarstå i bolaget – och lovade att det är en fråga som partiet kommer driva i valrörelsen. 

Det är också den punkt han kanske lägger mest kraft på i sitt tal under lördagen.

”Friskolorna är här för att stanna. Friheten vann i den delen. Nu måste vi gå vidare. Fixa det som behöver fixas. För att säkra just mångfald och kvalitet i alla skolor. Därför var ett av mina första beslut som ledare att vi nu utvecklar vår skolpolitik ytterligare”, säger Pehrson.

Det ska inte finnas några ”kortsiktiga klippare” i skolan, fortsätter han, och kräver en ny friskolereform.

”Elevernas och lärarnas förutsättning att ta till sig kunskaper och förmedla dessa ska stå i ensamt fokus, inte aktiernas värde.” 

Han säger vidare att man bjudit in nationella företrädare för lärarna, rektorerna och eleverna för samtal.

”Liberalerna lägger om politiken. Jag vill ta del av deras perspektiv på hur.”

Moderaterna och Kristdemokraterna är två partier som lär ifrågasätta den nya linjen från L. Och Pehrson medger i lördagens tal att det inte är säkert att man har fullt stöd för förslagen i en framtida borgerlig regering.

”Tidningarna kommer att skriva om att vi är det första borgerliga parti som på allvar vill göra något åt det alltför oreglerade svenska friskolesystemet. Och för all del, det stämmer ju”, säger Pehrson.


Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?