ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Motstridiga L-besked om övergångsbudgeten

Liberalerna kommer inte att rösta på en övergångsbudget, att döma av de besked som lämnades av Mats Persson på måndagsmorgonen. Men Jan Björklund konstaterar att partiet inte fattat något beslut i frågan.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson gav på måndagsmorgonen efter ett möte i finansutskottet beskedet att partiet ”som det ser ut nu” kommer att lägga ner sina röster när den egna budgeten fallit, när Finansutskottet träffades på måndagsmorgonen. 

Vad skulle kunna ändra beslutet att lägga ner era röster i den andra voteringen?
”Jag vill inte spekulera i det”, säger Mats Persson. 

Till TT skriver Liberalernas partiledare Jan Björklund att aprtiet inte fattat något beslut i frågan.

"Liberalernas diskussioner om ett mittensamarbete fortsätter. Vi har ännu inte tagit beslut om hur vi röstar i budgetomröstningen på onsdag eller hur vi röstar i en omröstning om Stefan Löfven som statsminister. Beslut i dessa frågor är planerade till Liberalernas partiråd tisdag eftermiddag", skriver Jahan till TT.

Från Centerpartiet var beskedet än mer knapphändigt.
”I dag har jag yrkat bifall till Centerpartiets budgetmotion”, säger Emil Källström. 

”Alla ytterligare besked lämnas av Annie Lööf vid en presskonferens klockan 10”, säger han vidare.

Annie Lööf meddelade på sin presskonferens att partiet avbryter försöken att samarbeta med Stefan Löfven och att partiet kommer rösta på sin egen budget samt lägga ned sina röster när det egna förslaget fallit.

Sverigedemokraternas talesperson Oscar Sjöstedt, som i slutet av förra veckan gav beskedet att partiet med största sannolikhet kommer att stödja Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation, tolkar C:s och L:s besked som att de lägger ned sina röster i när den egna budgeten fallit och därmed släpper fram M:s och KD:s gemensamma budgetreservation. 

”Det beskedet kom redan vid första beredningstillfället, så ingen ny information i dag”, säger han. 

Vänsterpartiets Ulla Andersson var synbart frustrerad när hon lämnade mötet. 

”Nu har Moderaterna använt det här till att spela ett spel och allt mer likna Sverigedemokraterna Det beklagar jag djupt”, säger Ulla Andersson och konstaterar att det är oklart vilken budget som kommer att vinna vid omröstningen. 

”Tanken med en övergångsbudget är att den ska finnas medan en regeringsbildningsprocess skapar lugn och ro”, säger hon vidare. 

Moderaternas Elisabeth Svantesson och Socialdemokraternas Fredrik Olovsson lämnade mötet utan kommentarer. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies