1515
Annons

Liberalerna: Slopade arbetsgivaravgifter inte aktuellt – just nu

Liberalerna ställer sig inte bakom Moderaternas förslag om slopade arbetsgivaravgifter. Däremot kommer partiet driva på för att permitteringarna ska kunna bli generösare.

”Det kommer innebära betydande belopp. Mer än vad det handlar om i dag”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Foto:Amanda Lindgren

Liberalerna välkomnar Moderaternas förslag om generösare permitteringar för företagen, men förslaget om helt slopade arbetsgivaravgifter faller inte i god jord hos förre Allianskollegan.

”Nu har vi slopade arbetsgivaravgifter i fyra månader för alla svenska företag. Vi tycker att det är väl avvägt just nu, men skulle situationen förändras så måste man vara öppen för att kunna diskutera det”, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson.

Ni anser att det är rimligt att ni står kvar?
”Vi har en slopad arbetsgivaravgift under fyra månader, Moderaternas förslag ligger på två. Vi tycker att det är viktigt att sända en signal till företagare att det sker kostnadslättnader under en lång tid.”

Regeringen, Centerpartiet och Liberalernas sänkning av arbetsgivaravgifterna gäller, som Mats Persson framhäver, i fyra månader. Men reduceringen är mindre än den som Moderaterna föreslår.

Samarbetspartierna har begränsat sänkningen till 30 anställda och drygt 5.000 kronor per anställd. Kostnaden för staten är beräknad till cirka 33 miljarder kronor. 

Det är alltså ingen slopad arbetsgivaravgift, utan en reducering.

Moderaterna föreslår en helt slopad arbetsgivaravgift i två månader med en besparing på 22.000 per anställd. Insatsen beräknas kosta cirka 72 miljarder kronor.

Trots det står Mats Persson fast vid att den åtgärd som just nu ligger, är god nog för tillfället.

”I det här läget är det främst de små företagen som påverkas. Då vill vi lägga fokus på dem. Skulle det längre fram visa sig att fler företag får problem, också storföretag, då får man diskutera det då”, säger han.

Liberalerna är dock öppna för Moderaternas tredje förslag: att staten ska täcka krisande företags intäktsbortfall, efter norsk och dansk modell.

Enligt Mats Persson kommer partiet driva frågan om generösare permitteringar i samtalen med regeringen och Centerpartiet.

”Staten ska stå för en större andel av lönekostnaden så att kostnaden för företagen bli lägre. Man ska också kunna få korttidspermittering även för den som jobbar färre timmar än i dag”, säger han.

Hur stor andel av lönekostnaden ska staten ta vid hundra procents permittering?
”Det kommer innebära betydande belopp. Mer än vad det handlar om i dag.”

Innehåll från Södertälje Science ParkAnnons

Så hjälper Sveriges science parks företag att vara relevanta på sikt

Science parks för samman offentlig sektor, akademi och industri och fungerar som en plattform för större innovations- och utvecklingsprojekt. Syftet med många av de gränsöverskridande samarbeten som uppstår är att bidra till den hållbara omställningen.

– Vi ser till att den forskning som finns om hållbarhet når en bredare målgrupp, säger Robert Kingfors, vd på Södertälje Science Park.

Läs mer om branschorganisationen för science parks och inkubatorer, SISP 

När Sveriges första science parks bildades för cirka 40 år sedan var fokus att skapa en plats i närheten av universitet och lärosäten där akademi och näringsliv kunde mötas för att laborera och driva olika projekt tillsammans. Idag jobbar landets science parks även mycket med affärsutveckling.

– Det handlar om att gynna svenska bolags tillväxt i samhället, och då framförallt bolag som kan bidra till en hållbar omställning, förklarar Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.
Johan Ödmark, vd på branschorganisationen Swedish Incubators and Science Parks, SISP.

Hållbar produktion

Södertälje Science Park, vars huvudpartners och grundare är AstraZeneca, KTH, Scania och Södertälje kommun, är en mötesplats för hållbar produktion. Bland annat driver parken olika affärsutvecklingsprogram med hållbarhetsfokus.

– Ett exempel är projektet Liften där vi samlar företag som vill ha hjälp med att identifiera sina utvecklingsbehov och lära sig hur de blir mer hållbara. Det kan handla om allt från att skapa mer hållbara produkter och tjänster till att bli mer ekonomiskt hållbara, säger Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd, och tillägger:

– Att inte arbeta med hållbarhetsfrågan som företag kan innebära att man plötsligt inte har något existensberättigande på marknaden. Programmet blir därför ett sätt att hjälpa företag att fortsätta vara relevanta på sikt.

Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.
Robert Kingfors, Södertälje Science Parks vd.

Nationella och internationella samarbeten

I dag finns det en ambition från Sveriges politiska beslutsfattare, storbolag och akademi att få igång ett förändringsarbete med hållbarhet i fokus på bred front. Johan Ödmark och Robert Kingfors menar att landets science parks roll blir att fungera som spindeln i nätet.

– Därför är viktigt att vi tittar på hur vi kan kombinera en lokal och regional tillväxt med att göra nytta nationellt och internationellt. Det är bara genom breda samarbeten som science parks kommer att vara relevant för finansiärer och intressenter också i framtiden. Då syftar jag även på samarbeten mellan våra medlemmar där vi redan i dag ser stora synergier, säger Johan Ödmark.

Läs mer om Södertälje Science Park, mötesplatsen för hållbar produktion  

Mer från Södertälje Science Park

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Södertälje Science Park och ej en artikel av Dagens industri

Gemla bestrider Eons faktura: ”Kriminellt och totalt förödande”

Rekordpriset på el i södra Sverige är inte skäligt. Det anser Benny Hermansson, vd för småländska Gemla, som nu tar strid mot Eons fakturering. 

”Hela vårt budgeterade resultat går till att betala elen”, säger han till Di. 

Benny Hermansson, vd för Gemla.
Benny Hermansson, vd för Gemla.Foto:Jesper Frisk/Johan Nilsson/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera