Annons

Liberalerna: Slopade arbetsgivaravgifter inte aktuellt – just nu

Liberalerna ställer sig inte bakom Moderaternas förslag om slopade arbetsgivaravgifter. Däremot kommer partiet driva på för att permitteringarna ska kunna bli generösare.

”Det kommer innebära betydande belopp. Mer än vad det handlar om i dag”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Foto:Amanda Lindgren

Liberalerna välkomnar Moderaternas förslag om generösare permitteringar för företagen, men förslaget om helt slopade arbetsgivaravgifter faller inte i god jord hos förre Allianskollegan.

”Nu har vi slopade arbetsgivaravgifter i fyra månader för alla svenska företag. Vi tycker att det är väl avvägt just nu, men skulle situationen förändras så måste man vara öppen för att kunna diskutera det”, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson.

Ni anser att det är rimligt att ni står kvar?
”Vi har en slopad arbetsgivaravgift under fyra månader, Moderaternas förslag ligger på två. Vi tycker att det är viktigt att sända en signal till företagare att det sker kostnadslättnader under en lång tid.”

Regeringen, Centerpartiet och Liberalernas sänkning av arbetsgivaravgifterna gäller, som Mats Persson framhäver, i fyra månader. Men reduceringen är mindre än den som Moderaterna föreslår.

Samarbetspartierna har begränsat sänkningen till 30 anställda och drygt 5.000 kronor per anställd. Kostnaden för staten är beräknad till cirka 33 miljarder kronor. 

Det är alltså ingen slopad arbetsgivaravgift, utan en reducering.

Moderaterna föreslår en helt slopad arbetsgivaravgift i två månader med en besparing på 22.000 per anställd. Insatsen beräknas kosta cirka 72 miljarder kronor.

Trots det står Mats Persson fast vid att den åtgärd som just nu ligger, är god nog för tillfället.

”I det här läget är det främst de små företagen som påverkas. Då vill vi lägga fokus på dem. Skulle det längre fram visa sig att fler företag får problem, också storföretag, då får man diskutera det då”, säger han.

Liberalerna är dock öppna för Moderaternas tredje förslag: att staten ska täcka krisande företags intäktsbortfall, efter norsk och dansk modell.

Enligt Mats Persson kommer partiet driva frågan om generösare permitteringar i samtalen med regeringen och Centerpartiet.

”Staten ska stå för en större andel av lönekostnaden så att kostnaden för företagen bli lägre. Man ska också kunna få korttidspermittering även för den som jobbar färre timmar än i dag”, säger han.

Hur stor andel av lönekostnaden ska staten ta vid hundra procents permittering?
”Det kommer innebära betydande belopp. Mer än vad det handlar om i dag.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?