1515

Liberalerna: Sänd militär till Afghanistan

Kaos präglar flygplatsen i Kabul - vilket fått flera länder att skicka militär trupp för att underlätta evakueringarna.

Liberalerna och Afghanistanveteranen Callis Amid vill att Sverige följer samma linje och riktar skarp kritik mot regeringens hantering av evakueringarna.

Liberalernas Allan Widman.
Liberalernas Allan Widman.Foto:Naina Helen Jama/TT

Finland, Norge, Tyskland och Frankrike tillhör de länder som skickat militära trupper till Afghanistan för att bistå evakueringarna. På söndagsmorgonen bekräftar Norges utrikesdepartement att alla lokalanställda som jobbat vid Norges ambassad i Kabul landat på norsk mark.

Även Danska UD uppger att ett plan med evakuerade afghaner lyft från Dubai och planeras landa i Köpenhamn på söndagsförmiddagen.

Regeringen möter nu kritik för att ha agerat på ett vis som beskrivs som senfärdigt med att få ut svenska medborgare och lokalanställda som arbetat för Sverige. 

Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman säger till Sveriges Radio Ekot att det krävs personal på plats för att kunna hjälpa de återstående personerna som försöker ta sig in på flygplatsen.

”När de sista svenska soldaterna lämnade Afghanistan nu i maj i år, så tappade vi i praktiken möjligheten att understödja en evakuering”, säger han till Ekot.

Afghanistanveteranen och den före detta soldaten Callis Amid är också mycket kritisk till regeringen. I dagsläget krävs en militär operation för att få ut lokalanställda och deras familjer ur landet, hävdar han.

”Eftersom regeringen har väntat så länge med att evakuera de lokalanställda är det nu sannolikt bara möjligt genom en militär operation. Jag är inte imponerad av Sveriges arbete med evakueringarna”, säger Afghanistanveteranen och den före detta soldaten Callis Amid till Dagens Nyheter.

Flera av länderna som valt att skicka militär trupp uppges använda sig av specialförbandsoperatörer som tar sig in i Kabul, letar rätt på ländernas medborgare, och hjälper dem att ta sig till flygplatsen.

Callis Amid anser bland annat att UD måste vara beredda på att skicka militärer som genomför transporter via helikoptrar då vissa tolkar är placerade i andra delar av Afghanistan.

Svenska UD har personal på Kabuls flygplats. Enligt utrikesminister Ann Linde har den ”de resurser som behövs” för det fortsatta evakueringsarbetet.

På frågan om Sverige har soldater på flygplatsen svarar en källa på regeringskansliet att ”olika länder har olika sätt att sköta säkerheten”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?