1515

Liberalerna öppna för att runda budgetregler

Liberalerna sliter med frågan om partiet ska, och i så fall hur mycket, vara öppna för samarbete och budgetsamarbete med Sverigedemokraterna. Partiets gruppledare Johan Pehrson ser inget hinder för samtal, enligt en intervju i Dagens Nyheter.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Det innebär att man går till finansutskottet och pratar med Sverigedemokraterna vilket jag har gjort sedan de kom in i riksdagen”, säger Pehrson till DN.

Partiledaren Nyamko Sabuni gjorde nyligen klart att hon och en majoritet i partistyrelsen kan tänka sig att sitta i en borgerlig regering med stöd av SD efter valet 2022. Hon kan också tänka sig att ge sitt stöd till en regering med Ulf Kristersson som statsminister som backas upp av SD.

Däremot har hon sagt nej till att stödja en regering där SD ingår.

Hon har sagt att hon inte vill budgetförhandla med SD och vill heller inte ha ett budgetsamarbete med SD i stil med det som Liberalerna och Centerpartiet nu har med regeringen. Men det går att göra upp om budgetfrågor i riksdagens finansutskott med alla partier, har hon förklarat.

Det säger nu också Johan Pehrson. Han menar att budgetreglerna som säger att riksdagen inte ska försöka rycka ut delar i regeringens budget har blivit överspelade. Han pekar på utbrytningar som M och KD gjort tillsammans med V och SD, om kommunmiljarder, till exempel.

”Sossarna började 2010 att upplösa budgetordningen, påhejade av borgarna sedan 2014–2018. Och nu sitter V och SD och håller varandra i hand. De har i och för sig M och KD som mellanlägg för att inte smutsa ner varandra. Det är bara att gilla det läget. Och vad innebär det för Liberalerna? Jo, när vi får våra fem sex sju åtta nio procent i valet så kommer vi också att behöva delta i det. I politik får man ibland smutsiga händer”, säger Johan Pehrson till DN.

Partistyrelsens förslag om linje i valet 2022 ska upp till behandling och beslut på partirådet, ett slags mellankongress med ombud från hela landet, den 28 mars. Försök pågår att få till en kompromiss om hållningen till SD och hur samarbete kan se ut. Enligt DN finns det krav på förtydliganden.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?