Annons

Liberalerna kräver sänkt ränteavdrag

Liberalerna går fram med ett nytt bostadspaket och uppmanar nu regeringen att lägga ett skarpt förslag om minskade ränteavdrag i riksdagen. I utbyte kräver partiet sänkta inkomstskatter.

Mats Persson, L..
Mats Persson, L..Bild:TT

Hushållens skuldberg fortsätter att växa och har nu nått nya rekordnivåer.

Enligt SCB uppgick de samlade skulderna i januari till 3 549 miljarder kronor, vilket är en ökning med 235 miljarder jämfört med samma månad i fjol.

Liberalerna fruktar nu att den snabba skuldökningen ska sluta i en kraschlandning och menar att det är politikernas skyldighet att agera.

I höstens budgetmotion kommer partiet att gå fram med ett nytt bostadspaket, som ett första, akut steg för att kyla av bostadsmarknaden.

”Läget är allvarligt och den här frågan är för viktig för att blockeras av politisk taktik och spelteori”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

För det första anser Liberalerna att ränteavdraget måste trappas ned. Partiet föreslår en sänkning från dagens 30 till 20 procent över en tioårsperiod. Kravet är att inkomstskatterna sänks i motsvarande utsträckning.

Moderaterna har tidigare sagt nej till en minskning av ränteavdraget men Liberalerna uppmanar ändå regeringen att gå fram med ett skarpt förslag i riksdagen.

”Vi vill minska hushållens benägenhet att låna, men om man bara sänker ränteavdragen så blir det en skattehöjning och det är vi inte intresserade av”, säger Mats Persson.

Förutom ränteavdraget vill Liberalerna även förändra reavinstbeskattningen, eftersom dagens system har skapat en inlåsning på bostadsmarknaden.

Liberalerna anser att de förändringar som regeringen har gjort är otillräckliga och vill helt slopa taket för uppskov av reavinstskatten och även ta bort uppskovsräntan.

”Vi behöver öka rörligheten. I dag är det många äldre som bor kvar i sina villor istället för att flytta till en mindre lägenhet”, säger Mats Persson.

Som en tredje åtgärd föreslår Liberalerna generösare regler för andrahandsuthyrning, vilket enligt partiet skulle leda till ett större utbud av bostäder på marknaden.

Enligt förslaget ska den som hyr ut sin bostad kunna ta ut en högre avgift utan att behöva betala skatt. I dag går gränsen vid 40 000 kronor per år och den bör enligt Liberalerna höjas rejält.

”Det här ökar tillgången på bostäder eftersom fler kommer att hyra ut”, säger Mats Persson.

Bostaden är för många hushåll den största och mest avgörande affären i livet och det är politiskt mycket känsligt att förändra villkoren när det gäller skatter och avdrag.

Men det faktum att bostadspriserna skjutit i höjden de senaste åren borde få varningsklockorna att ringa, anser Liberalerna.

Partiet hänvisar bland annat till OECD, Riksbanken och Konjunkturinstitutet som uttryckt oro över den höga skuldsättningen och menar att det nu det vilar ett tungt ansvar på både regeringen och oppositionen att sätta in de åtgärder som behövs.

”Domen kommer att vara hård från svenska folket om det blir ett större prisfall och vi inte har agerat i tid”, säger Mats Persson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera