ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Valet 2018

Liberalerna kallar till avgörande möte om regeringsfrågan

  • Foto: Anders Wiklund/TT

Såväl Liberalerna som Centern förbereder avgörande partimöten för en möjlig uppgörelse med Socialdemokraterna. Det rapporterar Ekot respektive SvD.

Liberalernas partiledning kallar till möte med partirådet, partiets högsta beslutande organ, på tisdag. Kallelsen skickades ut på fredag kväll. Det framgår av uppgifter till Ekot.

“På tisdag ska vi ha partiråd såvida att det finns någonting att ta ställning till inför budgetomröstningen på onsdag. Om vi ska rösta gult så måste vi ha ett partiråd innan dess. Vi har sagt att vi vill ge en möjlighet till våra ombud att planera och har därför skickat ut ett datum”, bekräftar Liberalernas pressekreterare Adam Alfredsson för Expressen.

Centern kallar enligt uppgifter till Svenska Dagbladet till ett topphemligt möte redan på söndagens eftermiddag. Partistyrelsen och riksdagsgruppen ses på hemlig plats för att höra partiledaren Annie Lööf redovisa utfallet av förhandlingar med Stefan Löfven, enligt SvD:s källor. 

I informationen till Liberaler inför tisdagsmötet skriver partiledningen att det just nu pågår budgetförhandlingar parallellt med regeringsförhandlingar, rapporterar Ekot. 

En av Ekots källor tolkar L-ledningens utskick som att partiledningen ser framför sig en färdig uppgörelse på tisdagen som kan får partirådets stöd.

Utgången i förhandlingarna avgör hur L ska sätta ned foten dels i regeringsfrågan, dels i budgetomröstningen riksdagen där den rödgröna övergångsbudgeten ställs mot Moderaterna och Kristdemokraternas förslag.

Budgetomröstningen ska enligt planerna hållas på onsdag, vilket också är den första dagen som en omröstning kan hållas om Stefan Löfven som statsminister.

Regeringsförhandlingar pågår just nu efter att L, Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet redovisat sina krav för att släppa fram en S-ledd regering. 

Talmannen Andreas Norlén ska i nästa vecka fatta det formella beslutet att låta riksdagen rösta om Stefan Löfvén som statsminister.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies