Liberalerna byter fot om EU-budgeten: Sverige är inte EU:s plånbok

Under flera år har Liberalerna drivit på för att EU ska växa och att unionen därmed ska få mer pengar. Inför veckans EU-toppmöte i Bryssel har partiet nu ändrat sig och går på regeringens linje för mindre pengar.

”Tidigare har vi öppnat upp för att Sverige ska betala mer, nu blir det inte den reformeringen och moderniseringen som vi velat se. Då tycker vi att det är viktigt att säga att svenska skattebetalare inte är en bankomat för EU”, säger Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och partiledare Nyamko Sabuni.
Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson och partiledare Nyamko Sabuni.Foto:Henrik Montgomery/TT

”Mer EU.”

”En färdplan för svenskt euromedlemskap.”

”Över hela Europa är det liberaler som jobbar hårdast för samarbetet.”

Så har det låtit i Liberalernas valrörelser de senaste åren. Partiet har stått ensamt i riksdagen med åsikten att EU:s framtida långtidsbudget ska bli större.

Men nu byter partiet fot.

”Vi kommer stötta regeringens position, att driva en restriktiv linje i EU”, säger Mats Persson, Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson.

Den förra långtidsbudgeten, som går till ända i år, låg på 960 miljarder euro, motsvarande cirka 10.120 miljarder kronor.

Kommissionens förslag på den nya budgeten, som gäller mellan 2021 och 2027 och som ska förhandlas mellan regeringscheferna på det kommande toppmötet i Bryssel denna vecka, ligger på 1.134 miljarder euro, motsvarande 12.012 miljarder kronor.

Under onsdagseftermiddagen ska EU-nämnden mötas för att ge sitt sista ord till statsminister Stefan Löfven inför budgetförhandlingarna med EU.

Tillsammans med Danmark, Nederländerna och Österrike lobbar Sverige för en avgift på 1 procents bruttonationalinkomst. Kommissionen vill se en höjning till 1,11 procent.

Samtliga partier, förutom Liberalerna, har stöttat regeringens linje. Nu är det alltså annat ljud i skällan.

Liberalerna ville, mot bud om mer svenska pengar till EU, att unionen skulle omfördela budgeten. Delar av det som läggs på jordbruks- och regionalpolitik skulle i stället pytsas ut till forskning, klimat och tillväxt, om Liberalerna fick välja.

Nu ser inte det ut att ske och därför ändrar sig Liberalerna.

”Tidigare har vi öppnat upp för att Sverige ska betala mer, nu blir det inte den reformeringen och moderniseringen som vi velat se. Då tycker vi att det är viktigt att säga att svenska skattebetalare inte är en bankomat för EU”, säger Mats Persson.

Budet från kommissionen har varit känt sedan en tid tillbaka. När budgetförhandlingarna nu står för dörren väljer Liberalerna att ändra sig. Det betyder att regeringen Löfven har hela parlamentet i ryggen i förhandlingarna med de andra medlemsländerna.

”Det har blivit tydligt under förhandlingarna under hösten, att det inte blir den modernisering som vi velat se. Då är det viktigt att vi värnar svenska skattebetalares intressen. Som det mest europavänliga partiet i Sverige är det extra viktigt för oss att EU gör rätt saker”, säger Mats Persson.

Vad betyder det här beskedet för Liberalerna. Ni gick ut så hårt i valrörelsen med att EU skulle växa?
”Vi är Sveriges europavänligaste parti men det kanske har uppfattats ibland som att vi tyckte att Sverige ovillkorligt skulle betala mer till EU, men det har varit kopplat till en modernisering av EU:s budget. Nu blir inte den av och då behöver vi agera utifrån hur läget ser ut nu.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?