1515
Annons

Libanon i kris ställer betalningar

Libanon vacklar på randen av den ekonomiska avgrunden, och landets tämligen nytillträdde premiärminister Hassan Diab ställer in betalningar av externa statsobligationer, så kallade euroobligationer.

Landet skulle ha betalat motsvarande omkring 11 miljarder kronor den 9 mars. Euroobligationer är i detta fall är obligationer utställda av eurozonens länder.

Diab kräver även en omförhandling av landets lån. Vid ett tv-sänt framträdande i Beirut på lördagen konstaterade premiärministern att låneskulden är större än vad landet klarar av. Den är för närvarande närmare 170 procent av bruttonationalprodukten. Över 40 procent av landets invånare befinner sig snart under Världsbankens gräns för fattigdom.

Libanon har skakats av långa och intensiva politiska protester mot landets ledning som ledde till regeringskris. Det libanesiska pundet har fallit kraftigt i värde och restriktioner har införts i handel med till exempel dollarn.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?