Annons

Li Shufu vill inte gå in i Daimlers styrelse

Kinesen Li Shufu säger nej till att ta plats i Daimlers styrelse efter Geelys köp av nära 10 procent av biljättens aktier. Samtidigt ser det tyska ekonomiministeriet nu över reglerna för uppköp.

Li Shufu.
Li Shufu.Bild:Vincent Thian

Många tyska kommentatorer har påpekat risken för intressekonflikter. Geely äger Volvo Cars och är storägare i lastbilstillverkaren Volvo AB, båda konkurrenter till Daimlers varumärke Mercedes-Benz.

”Jag respekterar Daimlers värde och kultur. Jag har aldrig frågat efter en plats i styrelsen och för mig har det inte heller någon prioritet”, säger Geelys grundare Li Shufu i en intervju med den tyska dagstidningen Bild.

Samtidigt fortsätter diskussionen kring hans överraskande stora köp. Daimlerledningen räknade med att han skulle stanna vid 5-6 procent, något mindre än den tidigare största ägaren Kuwait Investment Authority.

I stället kom meddelandet i fredags kväll att Geely hade köpt hela 9,7 procent av aktierna för 7,5 miljarder euro, drygt 75 miljarder kronor. Därmed undgick bolaget Frankfurtbörsens flaggningsgränser vid 3 och 5 procent.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg tog Geely hjälp av Bank of America och Morgan Stanley för derivataffärer med sälj- och köpoptioner med samma förfallodag, en så kallad collar.

Det kostade lite mer, men minskade Geelys risk och gjorde att affären flög under börsens radar.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa på tisdagen att finansinspektionen Bafin undersöker ”om det var brister i transparensen av rapporteringskrav”, enligt nyhetsbyrån Direkt.

Frågan var också uppe i den tyska förbundsdagens ekonomiutskott på onsdagen.

”Med bakgrund av det nuvarande fallet vill regeringen utreda om de existerande reglerna är tillräckliga för att få en tillräcklig nivå av transparens, eller om ytterligare riktlinjer är nödvändiga”, skriver ekonomiministeriet i en rapport till utskottet.

Financial Times påpekar i en analys på onsdagen att Geely gjorde nio utlandsaffärer i fjol, bland annat storköpet i AB Volvo, medan andra kinesiska företag som Wanda, HNA och Anbang har fått kritik för liknande affärer.

Det kan tyda på goda förbindelser till president Xi Jinping.

”Det är troligt att Geely har valts ut av Kinas ledning för att göra en affär, eller i alla fall har fått dess välsignelse”, skriver analysfirman Bernstein i en rapport enligt FT.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Här är tjänsten du använder utan att veta om det

Elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher.
Elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher.

Din intränade kråka på ett fysiskt utskrivet papper tillhör dåtiden. Nu signerar vi avtal digitalt med fingret på en skärm eller genom ett klick.

En svensk signeringstjänst driver på utvecklingen i Europa.

– Många använder sig av vår tjänst utan att ens veta om att det är just Scrive, säger företagets vd Viktor Wrede.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

Digitaliseringen går rekordsnabbt och påverkar i princip alla verksamheter. Fullproppade arkivrum och hyllrader med pärmar i olika färger tillhör dåtidens kontorslandskap.

Numera behöver underskrifter inte längre ske med kulspetspenna på fysiskt utskrivna dokument.

Snarare är det så att elektroniskt påskrivna avtal i princip blivit standard i många branscher. Och det är ett svenskt bolag som driver på utvecklingen i Europa.

– Varje månad hanterar vår tjänst drygt två miljoner signerade dokument, och den siffran är stadigt ökande, berättar Viktor Wrede, vd för Scrive.

Marknaden har mognat

Bolaget grundades redan 2010, långt före elektronisk signering blev ett vanligt begrepp och en vedertagen lösning.

– Allt började med en låt som skulle säljas till ett bolag i Kanada, och där avtalsprocessen visade sig bli dyrare än själva provisionen för låten. Ur detta frö såddes tanken att det borde finnas en bättre process för detta, berättar Viktor Wrede.

Tio år senare blåser tillväxtvindarna i ryggen för Scrive, som var ett av de absolut första e-signeringsföretagen för ett decennium sedan. Utgångspunkten är förstås att elektroniska underskrifter är lika juridiskt bindande som ett handslag, ett inspelat avtal eller en papperssignatur, något som inte alla kände till tidigare.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Viktor Wrede.

Många fördelar med elektronisk signering

Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. De flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer signeras i dag elektroniskt.

– Många använder helt enkelt vår tjänst utan att veta om det. Vi är integrerade i deras befintliga processer, säger Viktor Wrede.

För företag är fördelarna med elektronisk signering många. De signerade avtalen sparas automatiskt i ett e-arkiv och risken för att man ska tappa bort dokument är obefintlig.

– Vår lösning går att tillämpa i alla industrier, i alla bolag och på alla avdelningar. Det finns alltid ett dokument eller en överenskommelse som behöver skrivas under. Dessutom är ett Scrive-baserat avtal bevisbart i all evig framtid, avslutar Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?