Annons

Li Shufu stöter på tyskt motstånd

Geelys storägare Li Shufu stöter på politiskt motstånd i Tyskland efter förra veckans köpchock i Daimler.

Ekonomiminister Brigitte Zypries kräver ”klarhet” om hur han undgick informationsplikten. På onsdagen ska även parlamentet ta upp köpet.

Ekonomiminister Brigitte Zypries
Ekonomiminister Brigitte ZypriesBild:Ng Han Guan

Li Shufu är på charmoffensiv i Tyskland efter chockbeskedet i fredags kväll att Geely har köpt 9,7 procent av Daimler för nära 7 miljarder euro, motsvarande 70 miljarder kronor.

De senaste dagarna har han enligt tyska tidningsuppgifter träffat både finanschefen Bodo Uebber och koncernchefen Dieter Zetsche i Stuttgart. Bägge parter har dock hållit tyst om mötena.

Frågan är om han har begärt en plats i Daimlers styrelse. Den tyska biltillverkarens regler är dock klara:

”En medlem i styrelsen får inte ha funktioner eller rådgivaruppdrag hos viktiga konkurrenter till företaget”, står det i punkt tre i Daimlers bolagsordning enligt affärstidningen Handelsblatt.

Eftersom Geely äger konkurrenten Volvo Cars och är storägare i lastbilstillverkaren skulle det alltså diskvalificera Li Shufu.

På tisdagen ska han träffa Angela Merkels ekonomirådgivare 

Lars-Hendrik Röller, men inte kanslern själv, uppger tidningen Bild. Varken kanslerkontoret eller Geely har bekräftat uppgiften.

Samtidigt växer det politiska missnöjet mot Geelys köp i ett av landets största företag med nära 290.000 anställda.

Brigitte Zypries, socialdemokratisk ekonomiminister i den regering som sitter på övertid sedan valet i september, kräver klarhet om affären. Hon pekar på att Daimlers styrelse diskuterar många strategiska frågor.

”När konkurrenter tar plats i en styrelse är det ett problem. Vi måste studera det här särskilt uppmärksamt”, säger hon till Stuttgarter Zeitung.

Ministern vill också få klarhet i hur Li Shufu har kunnat köpa på sig nära 10 procent av Daimlers aktier utan att meddela det. I Tyskland finns informationsplikt vid 3, 5 och 10 procents ägarandel.

”Ett företag måste få veta när en investerare går in stort”, säger Brigitte Zypries, som också uppger att ekonomiministeriet inte har informerats.

På onsdagen ska förbundsdagens ekonomiutskott ta upp Geelyköpet.

”Det här oväntat stora inhoppet från den strategiska investeraren Geely i Daimler irriterar”, säger De grönas ekonomiska talesperson Kerstin Andreae till Stuttgarter Zeitung.

Hon vill syna om Li Shufu har brytit mot börsens flaggningsregler – eller om det finns kryphål som måste täppas igen.

Den tyska finansinspektionen, Bafin, synar nu Geelys köp.

”Precis som i liknande fall tittar vi naturligtvis på om röstförändringen i Daimler har meddelats i rätt tid”, säger en talesperson till Handelsblatt.

Joachim Pfeiffer, ekonomisk talesperson för regeringspartierna CDU/CSU i förbundsdagen är dock inte orolig över Geelys intåg.

”Tyska företag investerar i stor stil i Kina. När kineserna nu blir aktiva här är det inte i sig negativt”, säger han till Stuttgarter Zeitung.

Inte heller Daimlerfacket oroas av den nya kinesiska storägaren.

”Vi kommer i lugn och ro att syna vilka effekter hans intåg har. Ett aktiepaket på nära 10 procent är ju en hel del, men runt 90 procent tillhör inte den nya storägaren. Därför börjar inte världen plötsligt snurra åt andra hållet”, säger Roman Zitzelsberger, avdelningsordförande för IG Metall och medlem i Daimlers styrelse, till Stuttgarter Zeitung.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

”Det är dags för bindande bud vid bostadsköp”

Bostadsaffärerna skulle kunna bli tryggare för både säljare och köpare ifall budgivningen blev bindande i Sverige. Det menar i alla fall Johan Engström, vd för Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån erbjuder tryggare budgivning med BankId 

Du har precis lagt det vinnande budet på drömbostaden. Du och din partner har skålat i champagne och ska nu åka till mäklaren för att skriva på kontraktet. Då brummar det i fickan. ”Tyvärr har säljaren bestämt sig för att gå vidare med en annan köpare.” 

Va? Men det var ju klart?!

Många känner tyvärr igen sig i den här situationen. Andra har upplevt upptrissade budgivningar med anonyma köpare som sedan plötsligt försvinner när priset är tillräckligt högt.

Bidrar till osäkerhet

Johan Engström menar att dessa situationer bidrar till att skapa såväl stor osäkerhet för köpare och säljare, som bristande tillit för mäklaryrket. Inte sällan förekommer rykten och spekulationer om lockpriser och riggade budgivningar. 

– Mäklaren är enligt lag skyldig att presentera varje inkommet bud till säljaren, även om det är anonymt och kommer i sista sekund. Men det föder en hel del onödig stress och osäkerhet för alla inblandade. 

Han poängterar ironin i att vi i Sverige har invaggats i tron att muntliga avtal är lika giltiga som skriftliga – men när det gäller livets största affär är detta som bortblåst. Han menar dock att det kan finnas en potentiell lösning i sikte. 

– I våra grannländer Norge och Danmark använder man sig av bindande bud, och det tror jag vi skulle ha glädje av här i Sverige också. Då blir varje bud mer seriöst och genomtänkt, vilket skulle ge en lugnare budgivning och en ökad trygghet genom hela processen. 

”Marknaden är redo”

I Norge fungerar bindande bud ungefär som ett offertförfarande, att budet måste inkomma inom en viss tidsfrist. Om säljaren accepterar inom den tidsramen är affären i hamn. I Danmark är alla bud hemliga och öppnas vid samma tidpunkt. Gemensamt för de två länderna är att det bud man lägger är juridiskt bindande. Men i Sverige är som bekant ingenting klart förrän kontraktet är påskrivet. 

– Jag tror att det finns stort intresse för bindande bud i Sverige, säger Johan Engström. På Fastighetsbyrån har vi sedan ett par år tillbaka erbjudit möjligheten att lägga bud digitalt med hjälp av Bank-ID, men vi kan fortfarande inte neka anonyma budgivare. 

En snabb titt på inkomna anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) bekräftar att det ofta handlar om upplevda oegentligheter med budgivning och lockpriser. Skulden hamnar inte sällan på mäklaren, som i regel alltså bara gör sitt jobb.

– Man kan tro att vi får högre priser genom att spela på osäkerhet. Men jag tror vi kan få bättre harmoni på marknaden om alla vet precis vad som gäller. Bindande bud skulle ge både säljare, budgivare och mäklare en större trygghet och jag tycker att politikerna så fort som möjligt ska utreda hur det skulle kunna utformas på ett sätt som gynnar alla, avslutar Johan Engström. 

Frågor och svar om budgivningar

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?