Annons

Lena Hallengren: Leveransproblem påverkar mer än Astra Zeneca-stoppet

Stoppet för Astra Zenecas vaccin är inte det som spräcker vaccinmålet, nu när 65-plussarna kan få vaccinet igen. Däremot gör allt leveranstrassel att målet kan behöva justeras, enligt socialministern.

Socialminister Lena Hallengren (S).
Socialminister Lena Hallengren (S).Foto:Jessica Gow/TT

En veckas stopp för Astra Zenecas AZN -0,66% Dagens utveckling vaccin påverkar inte målet att befolkningen ska vara vaccinerade och klara till slutet av juni, förklarar Lena Hallengren (S). I alla fall inte nu när Folkhälsomyndigheten (FHM) sagt att 65-plussarna kan få vaccinet.

”Men givet den situation vi har med leveranserna kan det påverka”, säger hon.

Det ser ut som att Sverige kommer att få betydligt mindre vaccin från Astra Zeneca än utlovat. Enligt FHM rör det sig om 3,3 miljoner färre doser än beräknat.

”Vi kan ju inte vaccinera med vaccin som vi inte har”, påpekar Hallengren. 

Leveransproblemen får större betydelse för tidplanen än stoppet, förklarar hon. Det är framför allt de över 65 som står i tur för att bli vaccinerade nu. Att de kan få Astra Zenecas vaccin igen är välkommet.

För en vecka sedan sa Hallengren att vaccinmålet kan behöva justeras. Beskedet nu, efter beslutet om Astra Zenecas vaccin till 65-plussarna, är ungefär detsamma.

Målet kan spricka, men det går inte att säga hur det blir.

”Vi sitter i dialog med Sveriges kommuner och regioner om det nu, hur stor del av dem över 65 år som återstår. Vi kan inte göra den bedömningen nu.”

Hon konstaterar att det som hänt med leveranserna ligger utom Sveriges och regionernas kontroll.

”Jag kan inte säga om målet kan nås. Det handlar om det vaccin vi får”, säger hon.

Sverige har ju tecknat avtal om vaccinleveranser med läkemedelsbolagen, och att det skulle bli trassel av den här typen är inget som kan läggas in i en tidplan, förklarar hon.

”Vi kan ju inte sitta och teckna avtal och sedan tänka att ”vi får det nog inte”. Enligt avtalen vi tecknat så hade vi nått målet, men när volymerna inte kommer så kan vi inte göra så mycket åt det. Vi jobbar tillsammans med andra länder för att trycka på.” 

Frågan är dock om oklarheterna kring biverkningar kommer att påverka viljan att ta emot Astra Zenecas vaccin, även för 65-plussarna som nu kan få det igen.

”Hade jag varit över 65 så hade jag tackat ja, men nu är jag inte det”, säger Hallengren.

Hon understryker att det handlar om väldigt få fall av biverkningar, och inget av fallen rör äldre personer, och att myndigheterna gjort bedömningen med både marginal och stor omsorg. Därför ska man se nyttan med vaccinet som större än risken, tycker hon.

”Jag tycker att man ska känna sig trygg, vi går inte den enkla vägen och bara kör på med vaccineringen”, säger Lena Hallengren.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera