1515

Lena Aplers investeringstips: Hög tillväxtakt är ett måste

Affärsängeln Lena Apler investerar i produkter som bryter ny mark. Men samtidigt ställer hon höga krav på personerna bakom bolaget.

Entreprenören Lena Apler har på 18 år byggt upp nischbanken Collector till ett börsbolag med ett värde på drygt 10 miljarder kronor.

På kuppen har hon dessutom blivit en framträdande affärsängel. När hon ska investera i ett bolag på uppsving är det allra viktigaste att affärsidén "är lätt att förstå".

”Det måste finnas tydligt kundfokus redan i ett tidigt skede. Naturligtvis är också skalbarhet viktigt, jag vill gärna att bolag ska ha potential att växa sig stora, helst internationellt”, säger Lena Apler.

Men samtidigt investerar hon inte bara i produkten, utan också i människorna bakom bolaget.

”Affärsidén går alltid att ändra på, men inte människorna.”

I förhandlingarna ställer hon sedan krav på att det finns en affärsplan som sträcker sig åtminstone fyra år framåt.

”Jag tycker att man, speciellt under de första åren, ska mäkta med en tillväxttakt på minst 30 procent”, säger hon.

Lena Apler har i dag ägarintressen i svenska startupbolag som bland annat sysslar med fintech och e-handel. Hon attraheras främst av bolag som utmanar föråldrade system och "river ner murar".

”Jag stör mig mycket på de dyra fond- och försäkringsmarknaderna. Produkterna ska slå hål på gamla oligopol och bryta ny mark för kundernas bästa.”

Samtidigt ställer Lena Apler inte några krav på att investeringsobjekten ska till börsen, berättar hon.

Collector börsnoterades först 2015 efter att banken i flera omgångar tagit in kapital från privata investerare. Ändå är hennes upplevelse från Stockholmsbörsen "odelat positiv", särskilt ur marknadsföringssynpunkt.

”Det är väldigt stor skillnad mellan att vara en cool börsnoterad nischbank och ett kreditmarknadsbolag från Göteborg”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?