1515
Annons

Lekplatsbolaget trotsar storpolitiken – ökar försäljningen till öst

De senaste årens konflikt mellan Ryssland och EU har skapat stora problem för finländska företag.

Lek- och sportplatsföretaget Lappset hänger dock kvar – och ökar försäljningen till grannen i öst.

Johanna Ikäheimo.
Johanna Ikäheimo.Foto:Jack Mikrut

Handeln minskade drastiskt efter att Ryssland annekterade Krimhalvön i mars 2014 och EU svarade med sanktioner, som fortfarande är kvar.

”De första åren minskade försäljningen till Ryssland med 70-80 procent. Sedan var det dött ett tag innan det tog fart för två tre år sedan. En del ryska städer vill modernisera sig. Det tog fart inför Fotbolls-VM i fjol, och fortsätter att växa”, säger Johanna Ikäheimo, chef för Lappset med säte i jultomtsstaden Rovaniemi i norra Finland.

Det gör att Ryssland fortfarande den största marknaden för bolaget, följt av Nederländerna och USA. Däremot är det svårare att sälja i Tyskland, normalt Finlands största exportmarknad.

”Vi har varit på plats sedan tidigt 1990-tal, men det är väldigt svårt att sälja där. Marknaden är väldigt fragmenterad.”

Märker ni av någon kris?
”Det enda land som vi ser någon nedgång i är Sverige. Det verkar som om de svenska kommunerna börjar spara rejält på lekplatser, och främst drar ned på installationer.”

Har ni märkt någon arbetskraftsbrist?
”I Rovaniemi, där vi har huvudfabriken, har vi haft lätt att hitta personal under sommaren. Nu inför vintern blir det besvärligare. Svårast är det dock i Estland, både med arbetare och tjänstemän, vilket bromsar vår tillväxt.”

Lappset, med 450 anställda, omsatte i fjol 63 miljoner euro, 670 Mkr, och gjorde en vinst på 50 Mkr.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?