1515

Leif Johansson ställer inte upp till omval i Ericsson

Ericssons styrelseordförande Leif Johansson kommer inte ställa upp till omval på årsstämman 2018. Leif Johansson har varit ordförande för bolaget sedan 2011.

"Valberedningen har inlett den viktiga rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordförande", säger Investors vd Johan Forsell.

Bild:Di

Valberedningen har inlett arbetet med att hitta en ersättare inför årsstämman 2018.

"Jag har haft förmånen att få leda arbetet i Ericssons styrelse sedan 2011 och det har varit en spännande men också utmanande tid. Börje Ekholm tillträdde som ny vd i början av året och under första kvartalet 2017 presenterades en ny, mer fokuserad, affärsstrategi. Denna strategi, som styrelsen och de större ägarna står bakom, ger goda förutsättningar att realisera Ericssons fulla potential", säger Leif Johansson i ett pressmeddelande.

Han säger vidare att en av anledningarna till att han inte ställer upp för omval är den nya ägarkonstellationen i Ericsson där Cevian Capital nu är storägare.

"Bolaget har nu kommit in i en ny fas med fokus på genomförande, och även med en ny ägarkonstellation. Det är rimligt att låta ägarna gemensamt föreslå ordförande och jag vill i god tid meddela att jag inte ställer upp till omval", säger Leif Johansson.

Leif Johansson har varit styrelseordförande för Ericsson sedan 2011. Han är även styrelseordförande för läkemedelsjätten Astra Zeneca.

Dagens industri kunde redan i början av juni rapportera om att Cevian Capitals intåg i Ericsson satte press på Leif Johansson och att krav på avgång hade rests.

I slutet av maj blev det känt att Christer Gardell, genom Cevian Capital, köpt in sig som storägare i Ericsson.

Storägaren Investors vd Johan Forsell säger till Di att han respekterar Leif Johanssons beslut.

"Leif Johansson har meddelat att han som ordförande i Ericsson inte står till förfogande för ytterligare en period efter bolagsstämman 2018, ett beslut vi självfallet respekterar. Leif har stått för viktig kompetens och kontinuitet i Ericsson, inte minst i den utmanande period då bolaget stod inför ett vd-byte och en förändrad strategisk inriktning”, säger Johan Forssell.

”Med en ny strategi och med Börje Ekholm som vd anser vi att goda förutsättningar finns för att realisera bolagets långsiktiga potential. Fullt fokus är nu på att exekvera strategin. Valberedningen har inlett den viktiga rekryteringsprocessen för att hitta en ny ordförande med rätt erfarenhet och profil att leda Ericssons styrelse", fortsätter han.

Industrivärden vill inte närmare kommentera Leif Johanssons avhopp, men säger också i en kommentar till Di att man står bakom Ericssons strategi.

"Industrivärden står bakom den fokuserade strategi som Ericssons vd presenterade i slutet av mars och som man nu arbetar efter. Valberedningen inleder nu ett arbete i syfte att kunna föreslå en ny styrelseordförande. Vi respekterar Leif Johanssons beslut att inte stå till förfogande för omval till styrelsen och vill passa på att tacka honom för hans mångåriga arbete i Ericssons styrelse. I övrigt har vi inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till valberedningens ordförande i Ericsson".

 


Innehåll från MedVASCAnnons

Denna nya metod kan revolutionera åderbråcksbehandling

Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.
Anders Lundell, Principal Investor på SVC och Michael Åkesson, vd MedVASC.

Åderbråck är nästintill en folksjukdom och kan få allvarliga konsekvenser så som kroniska bensår. Men många drar sig för att utföra behandlingen på grund av att den är smärtsam. Det var något som Michael Åkesson ville ändra på. Han grundade därför MedVASC som utvecklat en ny metod för att göra behandlingarna snabbare, effektivare och mindre smärtsamma.

Michael Åkesson är specialistläkare och interventionsradiolog och har lång erfarenhet i av att arbeta med åderbråcksbehandlingar. I sitt arbete observerade han att patienterna upplevde bedövningen som mycket smärtsam. Detta ledde tankarna till att skapa en ny metod som både gynnar patienter och går snabbare för läkare att utföra.

Vanligtvis behöver läkaren sticka genom huden på patienten från 5 till 20 gånger för att bedöva inför laserbehandlingen. Med MedVASCs nya teknik Solutio™ kopplar man ihop laserkatetern och bedövningskatetern i ett och då krävs endast ett snitt och en kateter.

– Metoden gör att läkaren kan lägga bedövning direkt på utsidan av blodåderväggen vilket sker nästintill smärtfritt eftersom vi inte har några smärtreceptorer där. Där är du bara känslig för värme. Operationen går även snabbare och är enklare att utföra, berättar Michael Åkesson. 

Tillsammans med kliniken Scandinavian Venous Centre har MedVASC utfört en lyckad studie på 9 patienter med Solutio™. Nu behövs större studier för att bekräfta alla fördelar med metoden. Målet är att få den CE-godkänd för att därefter kunna sprida den världen över och underlätta åderbråcksbehandling för fler patienter.

– Den metod som är standard idag kräver att man befinner sig i en operationssal. Men om man kan använda ett mindre smärtsamt sätt, som gör att patienter inte kräver lugnande, skulle behandlingen likväl kunna utföras på en mottagning istället. Fördelarna är stora om man får till det, avslutar Anders Lundell, Principal Investor på SVC, doktor och docent inom kirurgi. 

Om MedVASC och SVC

MedVASC är ett innovationsbolag från Lund som grundades 2013 av Dr Michael Åkesson. Just nu söker de fler investerare som vill vara med och bidra till att Solutio™ kan komma ut på marknaden.

Läs mer om MedVASC och Solutio™ här 

Scandinavian Venous Centre är en av Sveriges största kliniker för modern åderbråcksbehandling och var först ut i landet med modern laserteknik. Tillsammans med MedVASC har de fortsatt utvecklingen med Solutio™ och har nu ett nära samarbete. 

Läs mer om SVC här 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MedVASC och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?