ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Leif Johansson om krisen: ”Hela marknaden frös ihop”

  • Leif Johansson. Foto: evelina carborn

I snart 30 år har Leif Johansson, i dag ordförande för Astra Zeneca, verkat i toppen av olika börsbolag. I lördagens Förnuft & Känsla-podd berättar han om flera av sina ledarskapsmässiga med- och motgångar. 

Leif Johansson är kanske mest känd som vd för Volvo Lastvagnar mellan åren 1997–2011. Han rivstartade sitt uppdrag där med att sälja Volvo PV till amerikanska Ford och avslutade uppdraget med att leda bolaget genom den globala finanskrisen 2008–2009.

”Hela marknaden frös ihop och läget var akut. Det riktigt svåra var att förstå hur länge kommer detta att vara. Månader? År? Eller är det en fråga om att få ordning på likviditet i system?”, säger Leif Johansson, i dag styrelseordförande i Astra Zeneca, i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Krisen ledde bland annat till att 20.000 anställda i koncernen varslades. Det var svåra beslut att fatta, menar Leif Johansson, men för att ta sig igenom den krisartade situationen lyfter han vikten av att ständigt kommunicera.

”Man kan aldrig överkommunicera. När man börjar bli riktigt trött på att höra sig själv prata, då ska man dra det några varv till, för det är då folk börjar tro att man är allvarlig.”

Leif Johanssons karriär tog fart på Electrolux där han blev koncernchef 1991. På vitvaruföretaget väcktes hans intresse för hållbarhetsfrågan – som då inte var lika uppmärksammad som den är i dag – och han var drivande i att fasa ut freonet ur företagets kylar och frysar. 

”Vi gillade inte känslan av att inte ha koll och drevs av frågan: vad vill du kunna gå hem och säga till dina barn? Jag har själv fem barn. Då vill man kunna sitta vid frukostbordet och säga att 'vi gör något bra' och känna stolthet över det.”

Sedan 2011 har Leif Johansson lämnat vd-livet för att i stället ta plats i olika styrelser, som Ericssons och Astra Zenecas. Men helt lätt har det inte varit att lämna det operativa arbetet. 

”Jag saknar det varenda dag”, medger Leif Johansson.

”Det finns en väldig glädje i att arbeta operativt, men som styrelseledamot måste man förstå att ens roll är en annan. Jag får fortfarande reflexer i bland, men då brukar sidan av min hjärna som säger 'det där är inte din uppgift' vinna.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer