Leif Johansson om krisen: ”Hela marknaden frös ihop”

I snart 30 år har Leif Johansson, i dag ordförande för Astra Zeneca, verkat i toppen av olika börsbolag. I lördagens Förnuft & Känsla-podd berättar han om flera av sina ledarskapsmässiga med- och motgångar. 

Leif Johansson.
Leif Johansson.Foto:evelina carborn

 

Leif Johansson är kanske mest känd som vd för Volvo Lastvagnar mellan åren 1997–2011. Han rivstartade sitt uppdrag där med att sälja Volvo PV till amerikanska Ford och avslutade uppdraget med att leda bolaget genom den globala finanskrisen 2008–2009.

”Hela marknaden frös ihop och läget var akut. Det riktigt svåra var att förstå hur länge kommer detta att vara. Månader? År? Eller är det en fråga om att få ordning på likviditet i system?”, säger Leif Johansson, i dag styrelseordförande i Astra Zeneca, i Di:s ledarskapspodd Förnuft & Känsla. 

Krisen ledde bland annat till att 20.000 anställda i koncernen varslades. Det var svåra beslut att fatta, menar Leif Johansson, men för att ta sig igenom den krisartade situationen lyfter han vikten av att ständigt kommunicera.

”Man kan aldrig överkommunicera. När man börjar bli riktigt trött på att höra sig själv prata, då ska man dra det några varv till, för det är då folk börjar tro att man är allvarlig.”

Leif Johanssons karriär tog fart på Electrolux där han blev koncernchef 1991. På vitvaruföretaget väcktes hans intresse för hållbarhetsfrågan – som då inte var lika uppmärksammad som den är i dag – och han var drivande i att fasa ut freonet ur företagets kylar och frysar. 

”Vi gillade inte känslan av att inte ha koll och drevs av frågan: vad vill du kunna gå hem och säga till dina barn? Jag har själv fem barn. Då vill man kunna sitta vid frukostbordet och säga att 'vi gör något bra' och känna stolthet över det.”

Sedan 2011 har Leif Johansson lämnat vd-livet för att i stället ta plats i olika styrelser, som Ericssons och Astra Zenecas. Men helt lätt har det inte varit att lämna det operativa arbetet. 

”Jag saknar det varenda dag”, medger Leif Johansson.

”Det finns en väldig glädje i att arbeta operativt, men som styrelseledamot måste man förstå att ens roll är en annan. Jag får fortfarande reflexer i bland, men då brukar sidan av min hjärna som säger 'det där är inte din uppgift' vinna.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?