Annons

Ledaren: ”Våga välja röda pillret”

Erik Ringertz, vd för konsultbolaget Netlight, har utsetts till Årets mångfaldsledare.

Erik Ringertz.
Erik Ringertz.Bild:Joey Abrait

När Erik Ringertz blev vd för Netlight 2003 hade företaget 15 anställda.

I dag har bolaget fler än 1 000 anställda, varav cirka en fjärdedel är kvinnor.

Samtidigt är halva styrelsen och drygt en tredjedel av ledningsgruppen kvinnor.

”Priset är en fin bekräftelse på att vi är på väg i rätt riktning”, säger Erik Ringertz.

Under hans vd-tid har mångfaldsarbete varit prioriterat. Han fick upp ögonen för frågorna via det jämställdhetsarbete som hans kvinnliga kolleger var engagerade i.

När han lärde sig mer om frågan blev det en ögonöppnare, och han drar paralleller till filmen ”Matrix”.

”I den får huvudpersonen välja att ta ett blått piller eller ett rött. Med blått fortsätter allt som vanligt. Med rött får han se hur världen verkligen ser ut, men det finns ingen återvändo.”

”Mångfaldsarbete handlar om att ta det röda pillret och bli normkritisk. Visst kan man som ledare välja att inte bry sig, vara bekväm i normen och leva i en låtsasvärld. Men det är bara genom att se och intressera sig som man kan göra något, även om det inte alltid är enkelt.”

Bland svårigheterna nämner han bland annat att allt inte går att mäta på samma sätt som antalet män och kvinnor – till exempel sexuell läggning, religion och etnicitet.

En annan konsekvens av mångfaldsarbetet är att det uppstår en ”snedbelastning för den underrepresenterade gruppen”. Han tar jämställdhet som exempel.

”Om vi ska rekrytera fler kvinnor behöver vi till exempel ha kvinnor synliga i rekryteringsprocessen. Det ökar pressen och arbetsbelastningen på de kvinnor som redan finns i organisationen relativt sina manliga kolleger.”

”Denna mekanism kräver ledningens uppmärksamhet för att fördela arbete och prioritera jämställdhetsarbetet, tills dess att vi har jobbat oss ur det genom att ha en bättre könsfördelning på hela företaget”, säger Erik Ringertz.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?