ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 16 DEC Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS BEVAKNINGAR

Ledare varnar för terror efter Trumps beslut

  • Foto: TT/Colourbox

Donald Trumps Jerusalem-utspel har satt Mellanöstern i gungning. På torsdagen gick palestinierna ut i generalstrejk, medan Hamas uppmanade till våldsamt uppror. Under fredagen håller FN:s säkerhetsråd krismöte.

Tusentals palestinier gick på torsdagen ut i generalstrejk som en protest mot Donald Trumps beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Samtidigt uppmanade terrorstämplade islamiströrelsen Hamas, som kontrollerar Gaza, till en ny intifada – ett våldsamt protestuppror, som ägt rum två gånger tidigare, 1986 och 2000.

Även mer moderata PLO har kraftigt fördömt Donald Trumps utspel, och menar att USA i och med beslutet abdikerat sin roll som fredsförhandlare mellan israeler och palestinier.

PLO beskyller också USA för att omstöpa en politisk konflikt till en religiös, och på så vis gynna extremister. Turkiet och Jordanien, som bägge har fungerande diplomatiska förbindelser med Israel, är inne på samma linje.

Beslutet spelar terrorister i händerna, varnade ledarna för de två länderna, Recep Tayyip Erdogan och kung Abdullah – en av USA:s viktigaste allierade i regionen – i ett gemensamt uttalande. Tusentals människor samlades i Istanbul och Amman på onsdagskvällen för att protesterade mot Trumps beslut.

Även andra amerikanska bundsförvanter uttryckte ilska över Trumps beslut, däribland det saudiska kungahuset, som kallade utspelet oansvarigt, och Egypten, som menar att det strider mot internationell rätt. Malaysias premiärminister Najib Razak uppmanade muslimer ”över hela världen att höja sina röster”.

Frankrikes president Emmanuel Macron slog fast i ett uttalande att Donald Trumps beslut strider mot ”alla resolutioner” i FN:s säkerhetsråd, som meddelat att man samlas till krismöte under fredagen på svenskt initiativ.

”Trumps beslut riskerar att sända oss tillbaka till ännu mörkare tider än de vi redan lever i”, kommenterade EU:s utrikeschef Federica Mogherini presidentens utspel på torsdagen.

Därtill befarar Kina, som stöder palestiniernas krav på en egen stat med östra Jerusalem som huvudstad, att USA:s beslut ska sätta käppar i hjulen för landets massiva infrastrukturinvestering, känd som Nya Sidenvägen och tänkt att binda samman Ostasien med Europa via Mellanöstern. Det säger forskaren Li Guofu vid China Institute of International Studies till Hongkong-baserade South China Morning Post.

Enligt amerikanske utrikesministern Rex Tillerson kommer arbetet med att flytta USA:s ambassad inledas omgående. Vicepresidenten Mike Pence väntas besöka Mellanöstern inom kort.

Israel å sin sida välkomnade beskedet, premiärminister Benjamin Netanyahu kallade det en ”historisk milstolpe”. Enligt Netanyahu har andra länder meddelat planer på att flytta sina beskickningar till Jerusalem efter Trumps tillkännagivande.

Jerusalem – betraktat som en helig plats av judar, muslimer och kristna – har varit omstridd i årtusenden. Stadens östra del, där Al-aqsamoskén är belägen, betraktas av FN som ockuperat av Israel sedan Sexdagarskriget 1967.

1995 förband sig USA genom ett beslut i kongressen att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad, samt att flytta dit sin ambassad. Sedan dess har amerikanska presidenter skjutit erkännandet på framtiden två gånger per år av säkerhetsskäl.