1515
Annons

Ledare: M har skäl att hålla fast vid sin linje

LEDARE. I morgon kväll medverkar Anders Borg i SVT:s ”Min sanning”. Några av hans svar i det förinspelade programmet har redan publicerats. Mest uppmärksamhet har hans resonemang om migrationspolitiken fått. Han ångrar uppgörelsen med Miljöpartiet, som han i intervjun anser har ”en extrem syn i den här frågan som inte fungerar i praktiken”.

Anna Kinberg Batra.
Anna Kinberg Batra.Bild:Stina Stjernkvist

Till att börja med verkar Anders Borg helgardera sitt uttalande. Han sa ”hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen som hela Europa har haft” så skulle man inte ha ”gått i den riktningen”. Och 2011, när alliansen och MP ingick sin pakt om migrationspolitiken, kunde ju ingen veta att flyktingsituationen skulle bli som den blev 2015. Syrienkriget hade inte ens börjat.

Hur som helst är Anders Borg bara den senaste i raden av moderata makthavare som har tagit avstånd till den inställning som partiet tidigare hade i migrationspolitiken. Denna offentliga bikt började med en text av Anna Kinberg Batra, där hon uttryckligen sa att det var en felaktig politik som Moderaterna tidigare förde.

Det liknar hela det gamla nymoderata projektet vars retoriska grepp var att tydligt säga vad som var fel med den tidigare politiken och sedan övertydligt berätta om den nya politiken.
Moderaterna har skäl att hålla fast vid sin nya linje. Partiet fick låga siffror, 22,8 procent, i den senaste SCB-mätningen. Sverigedemokraterna fick 17,5. Om ytterligare 2,7 procentenheter av Moderaternas väljare skulle gå till SD, då blir SD Sveriges andra största parti.

Men det bör finnas potential att vända strömmen tillbaka. I de senaste SCB-siffrorna, liksom i tidigare, finns en tydlig skillnad mellan hur många som anser att SD är ”bästa parti” och hur många som säger att de skulle rösta på SD ”om det varit val i dag”. Det är bara 13,1 procent som anser att SD är bästa parti. 4,4 procent är alltså något slags proteströster.

Man kan tycka olika om den hårdföra retorik som Moderaterna nu har bestämt sig för i migrationsfrågor, men strategin är naturligtvis att stoppa Sverigedemokraternas tillväxt.
Enligt SCB har 19 procent av SD-sympatisörerna inget ”näst bästa parti”. Men resten har det. Och 41 procent anger Moderaterna som ”näst bästa parti”. Det motsvarar drygt 5 procent av hela väljarkåren.

Det är bara att välkomna om dessa skulle byta från SD till M.


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?