Annons

Le Pen förlorar immunitet efter tweetar

En kommitté i det franska parlamentet Nationalförsamlingen har beslutat att frånta högerpopulistiska Nationella Frontens ledare Marine Le Pen hennes åtalsimmunitet. Detta sedan myndigheterna efterfrågat åtgärden efter att hon twittrat ut mycket grafiska bilder på terrorgruppen IS offer.

Att sprida "våldsamma budskap som sporrar till terrorism eller pornografi eller som allvarligt kränker mänsklig värdighet" och som kan ses av minderåriga kan ge tre års fängelse och böter på motsvarande 730 000 kronor i Frankrike.

Själv säger Le Pen, som är jurist, att förseelsen är ringa och att det är ett "helt politiskt beslut" att hon fråntas immuniteten.

I september lyfte kommittén immuniteten för Gilbert Collard, också han parlamentariker för Nationella Fronten, för liknande tweetar.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?