ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Valet i Frankrike

Le Pen får stort stöd i norr

  • OHÅLLBART. Denains borgmästare har skickat ett offentligt rop på hjälp till regeringen där hon beskrev situationen i staden som ”ohållbar, ohanterlig och oacceptabel”. Foto: Jesper Frisk

När kol- och stålindustrin försvann förvandlades Denain i norra Frankrike till en av landets fattigaste städer. Inför presidentvalet vänder sig allt fler till högerextrema Nationella fronten, som precis som Donald Trump, plockar poäng i avindustrialiserade regioner.

Tegelhusen, som är typiska för norra Frankrikes städer, står sida vid sida och på torget framför stadshuset blommar tulpaner i gult och rosa. Det är lugnt längs huvudgatan genom Denain. Idylliskt, vid första anblicken. Men i de stängda skyltfönstren upprepas samma budskap: uthyres, uthyres, uthyres.

”Det här brukade vara en rik stad, men i dag är det en av de fattigaste i hela landet”, säger Bernard Quincampoix.

Tillsammans med hustrun Sandrine driver han sedan 28 år en frisersalong. Att de är en av få företagare kvar längs huvudgatan förklarar han med att alla behöver en klippning då och då.

”Det är som ogräs. Så vi har ingenting att klaga på”, säger han och rycker tag i sitt hår.

Paret har på nära håll sett de senaste 40 årens förvandling. Denain har gått från att vara den stolta franska kol- och stålindustrins huvudstad, med sin strategiska placering mitt i hjärtat av norra Frankrikes gruvområde, till en ort där fattigdom, arbetslöshet och hopplöshet breder ut sig.

Alla här är överens. Utvecklingen började när ståltillverkaren Usinor meddelade att man skulle lägga ned fabriken i slutet av 1970-talet, till följd av ekonomiska problem. Som mest hade stålproducenten 10.000 anställda på 1960-talet.

I dag är den överväxta industribyggnaden vid huvudgatans slut det enda som finns kvar från den tiden.

”Min man jobbade på fabriken. Han slogs för att den skulle vara kvar, men när den stängde blev han arbetslös. Han blev aldrig mer sig lik, och dog, precis som många andra här, för tidigt”, säger Haschlen Teufel.

Hon föddes i Denain för 71 år sedan och har därmed passerat stadens medellivslängd på 58 år men har fortfarande en bit kvar till det nationella snittet på 82 år. Att flera män med ostadiga steg och simmig blick går förbi ger en indikation på vad skillnaden beror på.

Drygt 30 procent av stadens invånare är arbetslösa. Bland unga mellan 18 och 25 år är siffran 50 procent. Många av stadens 20.000 invånare lever på mindre än 840 euro i månaden, mot-svarande 8.050 kronor, gränsen för fattigdom i Frankrike.

I Röda korsets lokaler i staden delar man dagligen ut matpaket till de som har det svårast. Mindre än en tredjedel av hushållen är beskattningsbara.

”Det är inte Denain längre”, suckar Haschlen Teufel.

”Staden är helt förändrad, och har blivit mycket osäkrare. Jag är rädd för att gå ut.”

Behöver företaget pengar? Sälj fakturan till bäst pris – jämför här (extern tjänst)

Brottslighet, stölder och slagsmål på gatorna vittnar många om. De flesta har också en bestämd åsikt om vad det beror på. Här är det inte arbetslösheten man skyller på primärt, utan ”romerna”, de andra, som har kommit hit genom den fria rörligheten.

Hur många romer som lever här har dock ingen kunnat fastställa. Inte heller om de bidrar till att blåsa upp brottsstatistiken. På frisersalongen skrattar Bernard Quincampoix bara åt ryktena.

”Ser du några romer?”, frågar han sin hustru och fortsätter utan att vänta på svar:

”Nej, inte jag heller. Folk överdriver. Se på oss, vi har inte blivit rånade. Än.”

”Däremot kan jag säga att känslan av akutläge här har förstärkts sedan borgmästaren drog i gång cirkusen med sin ’Marshallplan’.”

Ett offentligt rop på hjälp kom från den socialistiska borgmästaren Anne-Lise Dufour-Tonini i oktober. I ett brev till regeringen skrev hon att ”situationen har blivit ohållbar, ohanterlig och oacceptabel” efter år av avindustrialisering och brist på investeringar. Hon krävde ett ”massivt ingripande”.

Resultatet av hennes insats blev bland annat övervakningskameror i centrum och några fler poliser och väktare i Denain.

”Hon gjorde det som krävdes. Det var viktigt för att göra staden tryggare. Folk ska inte kunna bete sig hursomhelst, utan här är vi många i samma situation och då måste vi hålla ihop”, säger Clementine Wadin, som nyss har hittat ett nytt jobb som barnskötare efter att ha varit arbetslös.

Men kanske var borgmästarens initiativ också ett sätt att markera handlingskraft.

I grunden är Denain en klassisk arbetarkommun, där en stor del av invånarna har röstat rött. Men inför presidentvalet känner sig många svikna och bortglömda av traditionella höger- och vänsterpolitiker och söker alternativ.

Ett tydligt tecken på det är de senaste årens kommunal- och regionalval, där Marine Le Pens högerextrema Nationella Fronten gick starkt fram.

I regionen som en gång var upprinnelsen till kol- och stålunionen, som senare blev EU, tror många att en frexit och stängda gränser kan ge Frankrike industrin och jobben tillbaka. Här är likheterna stora med Donald Trump, som kampanjade och vann stort stöd, i staterna i USA:s rostbälte, där människor drabbats hårt när industrin lagt ner. I början av året besökte Marine Le Pen själv Denain, på sin kampanjturné.

”Vi behöver en radikal förändring”, säger Laeticia Demouge som har röstat på Nationella Fronten hela sitt liv, men nu funderar på att lägga sin röst på extremvänsterns Jean-Luc Mélenchon.

”Det kan inte fortsätta så här. Vi behöver starkare gränser och politikerna måste sluta ge invandrare bostäder när vi har folk som sover på gatorna.”

Men alla uppskattar inte Nationella Frontens framfart.

”Det är problematiskt, men jag är inte orolig för jag tror inte att hennes röster räcker för att ta makten”, säger Mohamed Onagman på parkeringen till matvarujätten Carrefour.

Vem som bäst kan styra Frankrike och Denain i rätt riktning vet han dock inte, och funderar på att rösta blankt.

”Politiker i dag vet inte hur folk lever. De borde komma hit och göra praktik i verkligheten. Då skulle kanske inte så många rösta på Nationella Fronten.”

Mer i ämnet

Valet i Frankrike
Tyck till