Annons

Laxen leker på Oslobörsen

Oslobörsens laxbolag har simmat medströms under årets första två månader. I täten av stimmet simmar dock färöiska Bakkafrost. 

Bild:Colourbox

Fisk blir en allt viktigare exportvara för vårt västliga grannland och under 2017 gick 2,6 miljoner ton fisk på export från Norge med ett exportvärde på nästan 100 miljarder kronor. Det visar statistik från Norges sjömatsråd. 

Lax står för den stora delen av kakan, 68 procent av exportvärdet och 38 procent av volymen, och för de noterade laxodlingsbolagen har även 2018 börjat i dur. På onsdagen var Oslobörsens sjömatsindex upp drygt 10 procent sedan årsskiftet. 

Årets hittills klarast lysande stjärna på Oslobörsen är färöiska Bakkafrost som i skrivande stund är upp omkring 15 procent sedan klockorna ringde in 2018 och nu handlas kring 400 norska kronor per aktie. 

Bakkafrost kan spåra sina rötter till den lilla orten Glyvrar på Färöarna där bröderna Hans och Róland Jacobsen 1968 startade ett litet familjeföretag. Affärsidén var från början att fånga sill i de färöiska fjordarna för att sedan tillreda, krydda och sälja den vidare. 

Redan efter ett par år började bröderna dock diversifiera verksamheten vilket av allt att döma var rätt väg att gå. 

Under det fjärde kvartalet 2017 omsatte Bakkafrost drygt 1,2 miljarder kronor vilket var en ökning 4,4 procent jämfört med samma period året före. Det operationella rörelseresultatet landade i sin tur på 447 Mkr vilket var något lägre än under samma kvartal 2016. 

Analytikerna är i dagsläget splittrade till aktien och enligt SME Direkt rekommenderar tre köp, tre avvakta och tre sälj. 

Näst bäst facit för 2018 har Norges tredje största laxbolag Salmar med en uppgång på 14,6 procent. Salmar omsatte 2.920 Mkr under det fjärde kvartalet vilket var 5 procent över analytikernas prognos enligt Inquiry Financial. Det operationella rörelseresultatet landade i sin tur på 742 Mkr, något bättre än väntat, medan utdelningen höjdes med hela 7 norska kronor till 19 kronor per aktie. 

På analytikerfronten ser man överlag ljust på aktien och enligt SME Direkt rekommenderar sex köp, en behåll medan tre har säljstämplat aktien. 

Även bjässen Marine Harvest har varit en riktig fena på börsen i år och är i skrivande stund upp omkring 11 procent. Marine Harvest omsättning och operationella rörelseresultat under det fjärde kvartalet var i linje med analytikernas förväntningar.

Resultatet före skatt tyngdes dock av nedskrivningar på licenser och fasta tillgångar i Chile på drygt 100 miljoner euro samt en nedskrivning på biomassa på 94,6 miljoner euro. 

Från analytikerhåll har man en relativt splittrad syn på aktien med fem köprekommendationer, två avvakta och fyra sälj enligt SME Direkt. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?