1515
Annons

Laxbolaget Salmar slår förväntningarna – föreslår utdelning

Norska laxodlingsbolaget Salmar redovisar ett operationellt rörelseresultat om 647 miljoner norska kronor för det tredje kvartalet 2020 (614). Operativa intäkter uppgick till 2.930 miljoner norska kronor (2.791).

Här låg konsensus på 490 respektive 2.625 miljoner norska kronor enligt Infronts sammanställning.

Bolaget upprepar sin prognos för slaktvolym 2020 (152.000 ton i Norge och 12.000 ton i Island), samt spår att slaktvolymen blir 153.000 i Norge och 14.000 ton i Island 2021.

Styrelsen föreslår en utdelning om 13 norska kronor per aktie.


Kriget ”biljonbonus” för ryska oljekassan

Ryssland väntas få in ”upp till en biljon rubel” ytterligare i olje- och gas-intäkter i år jämfört med tidigare prognoser, säger finansminister Anton Siluanov. Mångmiljardökningen beror till stor del på landets anfallskrig mot Ukraina, som tryckt upp priserna på fossila bränslen.

Rysslands finansminister Anton Siluanov.
Rysslands finansminister Anton Siluanov.Foto:Dmitry Astakhov

”Vi väntar oss upp till en biljon rubel (150 miljarder kronor) i extra olje- och gasintäkter, enligt den prognos vi nu gjort”, säger Siluanov i ett tal som statlig rysk tv visar delar av.

Ökningen kommer alltså sig av att världen trots kriget fortsätter köpa ryska råvaror. Samtidigt har Ryssland nya utgifter med anledning av det blodiga kriget, så det finns ingen möjlighet att lägga undan något av denna ”biljonbonus”, inskärper Siluanov.

”Vad gäller pengarna till ”specialoperationen” så krävs oerhörda resurser”.

I Ryssland är det förbjudet att kalla kriget något annat än ”en specialoperation”. 

Utöver direkta krigsutgifter vill ryska regeringen stödja landets pensionärer med större utbetalningar, och även sjösätta allmänna stödpaket till ekonomin.

Västvärlden har infört en lång rad straffåtgärder mot Ryssland på grund av kriget. Men EU-länder tycker sig än så länge vara för beroende av olja och gas för att stoppa den handeln. Även länder som Indien rapporteras fortsätta handla Rysslands fossila bränslen som vanligt.

President Vladimir Putin har hånat Europas ”kaotiska åtgärder” just för att de kan leda till ökande intäkter för Ryssland.

Samtidigt får sanktionerna ändå svåra konsekvenser för Rysslands möjligheter till internationella affärer. Ett tillstånd som USA haft för Ryssland att via amerikanska banker göra skuldavbetalningar i utländska valutor löpte ut i torsdags, och myndigheterna i Washington gjorde klart att det inte kommer att förnyas.

Därmed ökar risken att Ryssland i sommar gör ett slags unik konkurs – ett finansiellt haveri som inte beror på att landet har slut på pengar, utan av att det saknar möjligheter att föra över medlen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Å andra sidan lyckades Ryssland göra två obligationsavbetalningar på fredagen, trots att USA:s tillstånd löpt ut, uppger Siluanov enligt Reuters. Nästa större avbetalningar är i slutet av juni, och Ryssland säger sig nu arbeta på vilka metoder som kan användas för att göra dem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?