1515
Annons

Lavrov: Ukraina har lagt fram nytt fredsförslag – ”oacceptabla” ändringar

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger att Ukraina lagt fram ett nytt förslag till fredsavtal som är annorlunda jämfört med det som arbetades fram under fredssamtalet i Istanbul den 29 mars.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Ändringarna är, enligt Lavrov, ”oacceptabla”. Det ska bland annat handla om en punkt som fastslår att Ukraina enbart ska få hålla militärövningar tillsammans med andra länder i Ukraina om ett antal stater, med status att ge säkerhetsgarantier, godkänt det i förväg.

I Istanbul beslutades det att Ryssland skulle vara en av de stater med möjlighet att neka till en sådan militärövning. Men enligt Lavrov har Kiev nu kommit med nytt förslag som inte nämner Ryssland i sammanhanget.

Moskva är dock fortfarande villigt att fortsätta förhandlingarna, skriver ryska nyhetsbyrån Interfax.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att bilderna av döda kroppar i Butja påverkar förhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland.

”Bilderna från Butja, Irpin och andra regioner är oacceptabla. De här scenerna har överskuggat förhandlingarna”, säger Mevlüt Cavusoglu vid en presskonferens i Bryssel.

Turkiet har tagit en medlande roll och stod som värd förra veckan för förhandlingar mellan Ryssland och Ukraina, rapporterar AFP.


Leveransstörningar dämpade Axkids tillväxt

Axkid, som tillverkar bilbarnstolar, redovisar ett rörelseresultat på 0,7 miljoner kronor (1,7) för det första kvartalet 2022.

Nettoresultatet blev 0,4 miljoner kronor (1,1).

Nettoomsättningen ökade med 10 procent till 36,5 miljoner kronor (33,1).

Covid-19 pandemin fortsätter att påverka verksamheten, där det har varit en begränsning i möjligheten att erhålla leveranser på grund av nedstängningar lokalt i Kina. Givet denna situation avstår styrelsen för Axkid från att kommunicera tillväxt- och lönsamhetsmål för 2022, heter det i rapporten.

”Första kvartalet 2022 färgades av instabila leveranskedjor och en osäker omvärld vilket har gjort att vi har fått vara snabbfotade i vår affärsplanering för att skapa möjligheter för oss själva. Under kvartalet belastades vi av längre leveranstider än normalt, vilket påverkade vår förmåga att leverera produkter till våra kunder som i sin tur påverkade omsättningen negativt med 4,0 miljoner kronor”, skriver vd Daniel Johanson i rapporten.

Bruttomarginalen försvagades till 42,4 procent (45,2) under kvartalet, vilket enligt Daniel Johanson var ett ”trendbrott” då marginalen var högre än de föregående två kvartalen. Jämfört med första kvartalet 2021 sjönk dock marginalen på grund av ökade kostnader för insatsvaror och framför allt frakt under andra halvan av 2021. 

”Genom en lansering av mer lönsamma produkter bedömer vi att bruttomarginalen kommer att förstärkas under innevarande år”, skriver han.

Vidare uppger Axkids vd att leveransflödena har försämrats efter första kvartalet 2022 beroende på den rådande covidsituationen i Kina och i synnerhet i Shanghaiområdet. 

”Vår fabrik har tvingats hålla stängt i fem veckor. Sedan början på maj har vi kunnat öppna produktionen igen och vi arbetar på flera plan för att säkerställa tillgången på produkter till våra marknader”, skriver Daniel Johanson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?